50% din noile mijloace de transport in comun, actionate electric – Propunere legislativa

 

50% din noile mijloace de transport in comun ar trebui actionate electric, conform unei propuneri legislative, despre care scrie romaniatv.net.

autobuzPotrivit initiativei legislative, autoritatile publice locale, regiile autonome si societatile comerciale din subordinea unitatilor administrativ-teritoriale vor trebui sa achizitioneze noile mijloace de transport in comun electrice in proportie de minimum 50%.

”Autoritatile publice locale, regiile autonome si societatile comerciale aflate in subordinea unitatilor administrativ-teritoriale vor achizitiona mijloace de transport in comun actionate electric intr-o proportie de minim 50% din necesarul de achizitii viitoare”, prevederile aplicandu-se si in cazul microbuzelor si autobuzelor scolare, potrivit Legii privind promovarea transportului ecologic, depusa la Senat.

Si societatile comerciale cu capital privat care deruleaza transport in comun pe traseele din municipii si zonele metropolitane vor fi obligativite sa achizitioneze mijloace de transport ecologice. Potrivit actului normativ ”societatile comerciale cu capital privat care deruleaza transport in comun pe traseele din municipii si zonele metropolitane vor asigura incepand cu anul 2020 un parc auto actionat electric in proportie de minim 50%”.

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul legislativ se incearca reducerea poluarii in aglomerarile urbane, prin diminuarea consumului de benzina si motorina, cat si sa promoveze noile tehnologii in transport.

Expunerea de motive mai arata ca ”la nivelul UE circa 28% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt datorate transporturilor si 84% dintre acestea revin transportului rutier, cu mentiunea ca 10% provin din traficul urban”, iar ”transportul ecologic se refera de regula la orice mijloc de transport ce implica diminuarea combustibilului lichid”.

Senatul este prima camera sesizata.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie