Lezarea resursele economice strategice ale Romaniei este considerata amenintare la adresa sigurantei nationale

 

Senatul a adoptat in sedinta de luni, 14 decembrie 2015 propunerea legislativa care completeaza Legea nr. 51/1991 si care prevede ca lezarea resursele economice strategice ale Romaniei este considerata amenintare la adresa sigurantei nationale, informeaza agerpres.ro.

Senatul Romaniei”Orice actiuni sau inactiuni care lezeaza interesele economice strategice ale Romaniei, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegala, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic si piscicol, apelor si altor asemenea resurse, precum si monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinte la nivel national sau regional”, se arata in propunere.

Initial, propunerea legislativa viza ca defrisarea ilegala pe suprafete mai mari de un hectar sa fie considerata amenintare la adresa sigurantei nationale a Romaniei, insa membrii Comisiei juridice si cei ai Comisiei pentru administratie din Senat au fost de parere ca este necesara referirea expresa, pe langa fondul forestier, si la celelalte resurse naturale, respectiv fondurile cinegetic, piscicol, apele si alte asemenea resurse economice strategice ale tarii.

Domeniul silvic este unul in care inegalitatile si abuzurile s-au acumulat an dupa an, valoarea taierilor ilegale raportate in urma controalelor ridicandu-se la cinci miliarde de euro, cifra care in realitate este si mai mare. ”In ultimii opt ani s-a taiat ilegal de doua ori mai mult decat s-a putut regenera sau impaduri, iar aceasta proportie este numai partea de taiere ilegala care a putut fi cuantificata. S-au incercat masuri de stopare prin activitati de control, care insa si-au demonstrat ineficienta. Curtea de Conturi vorbeste chiar despre incurajarea si perpetuarea infractiunilor la regimul silvic, respectiv taieri si comercializari ilegale de lemn”, se arata in expunerea de motive.

Senatul, in calitate de Camera decizionala a adoptat propunerea legislativa cu 99 de voturi ”pentru” si patru abtineri.

Camera Deputatilor a adoptat propunerea in sedinta din 7 octombrie 2015.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie