Initiative cetatenesti de modificare a Constitutiei publicate in Monitorul Oficial

 

Doua initiative cetatenesti de modificare a Constitutiei au fost publicate recent in Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

constitutia romanieiInitiativele vizeaza stabilirea a doua zile nationale ale Romaniei, schimbarea imnului national, definitia casatoriei, improprietarirea cetatenilor cu capital productiv, crearea unui fond national de pensii publice, reintregirea Patriei si parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari.

In Monitorul Oficial nr. 886/2015 a fost publicat un Proiect de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Proiectul propune stabilirea a doua zile nationale ale Romaniei: 9 mai (Ziua Independentei), deoarece independenta de stat a Romaniei a fost proclamata in data de 9 mai 1877, in alianta militara cu Rusia, in timpul conflictului tarii noastre cu Imperiul Otoman si 1 decembrie (Ziua Marii Uniri), ziua in care, in anul 1918, s-a hotarat unirea Transilvaniei cu Romania.

Propunerea legislativa mai prevede inlocuirea actualului imn national, „Desteapta-te romane”, cu „Trei culori” (cu muzica si versurile compozitorului Ciprian Porumbescu).

Proiectul de lege vizeaza si modificarea sistemului de pensii, reintregirea Patriei sau reducerea numarului de parlamentari.

Alte modificari propuse de comitetul de initiativa:

  • reconstituirea drepturilor de proprietate ale poporului roman asupra capitalului national, asupra teritoriului national si asupra resurselor naturale ale tarii;
  • constituirea Fondului national de capital distributiv, in care va fi colectata o cincime din produsul intern brut al tarii, in principal, prin instituirea impozitului progresiv pe proprietati. Sumele colectate in acest fond vor fi folosite pentru improprietarirea cetatenilor romani cu capital productiv (terenuri, constructii, masini, utilaje, echipamente, licente, brevete etc.);
  • statul sa nu poata sa vanda bunurile aflate in proprietatea publica;
  • crearea Fondului national de pensii publice;
  • instituirea controlului poporului asupra intregului sistem financiar, inclusiv asupra Bancii Nationale a Romaniei;
  • folosirea exclusiva a leului in efectuarea operatiunilor de incasari si plati si in acordarea de credite;
  • o reala si completa separatie a puterilor statului si o reala si completa independenta a acestora;
  • militarea si actionarea pasnica pentru Reintregirea Patriei, prin eliminarea definitiva si irevocabila a consecintelor celui de-Al Doilea Razboi Mondial;
  • Romania sa aiba doua zile nationale (9 Mai, Ziua Independentei, si 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri), iar Imnul national sa fie „Trei culori”;
  • obligarea statului sa ia masuri care sa asigure accesul neingradit al cetatenilor la o hrana sanatoasa;
    limitarea numarului de mandate la doua pentru toate functiile elective din statul roman.

Cel de-al doilea proiect de modificare a Constitutiei a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 883/2015.

Acest proiect vizeaza doar schimbarea definitiei familiei. Initiatorii vor modificarea prevederii in cauza in sensul precizarii explicite ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, nu intre soti, asa cum este acum.

„Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”, dispune propunerea legislativa.

Modificarea este necesara ”pentru a recunoaste in mod neechivoc ca dreptul de a intemeia o familie este un drept fundamental destinat barbatului si femeii, de care ei se bucura nu individual, ci impreuna”, se arata in expunerea de motive.

In plus, initiatorii mai subliniaza ca in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si Convenția Europeana a Drepturilor Omului este folosita, de asemenea, notiunea de „barbat si femeie”, atunci cand vine vorba de recunoasterea dreptului la casatorie si consacrarea dreptului de a intemeia o familie.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie