In 2016, cota anuala obligatorie de energie electrica din surse regenerabile va fi de 12,15% – Proiect de HG
In 2016, cota anuala obligatorie de energie electrica din surse regenerabile va fi de 12,15%, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei, despre care scrie economica.net.
”In conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile a fost stabilit in baza scenariilor transmise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrica”, se arata intr-un comunicat al institutiei transmis Agerpres.
Prevederile proiectului vor fi dezbatute de Ministerul Energiei cu reprezentantii asociatiilor de producatori de energie si reprezentantii asociatiilor de consumatori.
Romania are de indeplinit ca obiectiv national pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie de 24%, conform Directivei nr. 2009/28/CE privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile.
In legislatia nationala, prevederile Directivei au fost transpuse in Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din surse regenerabile.
Reprezentantii asociatiilor din industria regenerabilelor au afirmat de mai multe ori anul acesta ca mentinerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic reprezinta ”o lovitura de gratie” pentru o mare parte dintre producatorii de energie din surse regenerabile.
”Reducerea cotei in 2014 si in 2015 si mentinerea acesteia in continuare la un nivel scazut de 12,15% fata de 17% cat era stabilit in Legea 220, genereaza un excedent urias de certificate verzi care devin azi doar hartii fara valoare. Aceasta decizie, cuplata cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni si impozitarea certificatelor verzi la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii inseamna faliment iminent pentru marea parte dintre producatorii mici si medii”, a afirmat, la inceputul lunii iulie Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania – PATRES.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!