97 de ani de la Marea Unire

 

Stiri.tvr.ro scrie despre formarea Romaniei Mari. La 1 decembrie 2015 sarbatorim 97 de ani de la Marea Unire:

steagul romaniei cu stema”Astazi se implinesc 97 de ani de la formarea Romaniei Mari. Unirea a fost proclamata la 1 Decembrie 1918, prin Rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia. A urmat recunoasterea pe cai diplomatice si consfintirea ei prin Tratatul de Pace de la Trianon, abia pe 4 iunie 1920.

Revolutia Bolsevica a permis Basarabiei sa se desprinda de Imperiul Rus. Sfatul tarii de la Chisinau a votat la 9 aprilie 1918 unirea cu tara Mama. Dupa anuntarea votului, prim-ministrul Alexandru Marghiloman, aflat la Chisinau, a declarat de la tribuna: ” In numele poporului roman si al Regelui Ferdinand I, iau act de unirea Basarabiei cu Romania de aici inainte si in veci! Traiasca Romania Mare!”

Dupa prabusirea Imperiului Austro-ungar, Marea Adunare a Romanilor din Transilvania, Banat si Crisana a votat la 1 Decembrie 1918, stil nou, Unirea cu Romania. Consiliul National din Bucovina facuse acelasi lucru cu trei zile inainte. Astfel, Romania s-a intregit si inspre rasarit si inspre apus.

Adunarea Nationala a proclamat libertatea, egalitatea si autonomia tuturor cetatenilor, confesiunilor religioase, libertatea presei, votul universal, reprezentare proportionala in Parlament si o reforma agrara radicala. Rezolutia a fost citita de Vasile Goldis in prezenta celor 100.000 de participanti.

In timpul lungilor negocieri de la Versailles, guvernul comunist ungar al lui Bela Kun a incearcat sa preia Transilvania prin forta. Ostasii romani au fost nevoiti sa intre din nou in razboi pe frontul de la vest de Tisa. La 4 august 1919, armata romana a ocupat Ungaria.

Stationarea armatei romane timp de trei luni la Budapesta nu a salvat doar Transilvania, ci si centrul Europei, de instaurarea comunismului timp de mai bine de 20 de ani. Infaptuirea Romaniei Mari, din Banat pana la Nistru, a adus si dificultati uriase.

Pentru recunoasterea Unirii mai era nevoie si de acceptul Conferintei de Pace de la Paris, din 1919.

Un mare merit l-a avut si prim-ministrul ardelean, Alexandru Vaida Voievod, care a negociat Tratatul de la Trianon. In Decembrie 1919, s-a semnat si Pacea cu Austria, referitoare la Bucovina, si cea cu Bulgaria pentru Dobrogea. Pacea cu Ungaria s-a semnat abia la 4 iunie 1920, la Palatul Trianon , din cauza nesfarsitelor discutii privind marcarea granitelor si asigurarea drepturilor minoritatilor”.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie