Mediatorul – Profesionistul prezent in mijlocul conflictelor

 

Mediatorul Ana Cristina Margu scrie pe blogul personal despre profesionistul care poate ajuta partile aflate intr-un conflict: mediatorul. Cine este mediatorul de conflicte, si ce poate face el pentru ca partile sa depaseasca momentul unui litigiu, aflati in materialul de mai jos:

Mediere 4”In munca de solutionare a conflictelor din societate, alaturi de profesionistii din mediul juridic ce se ocupa de litigii, este si Mediatorul de conflicte si litigii. Mediatorul este profesionistul neutru si impartial, chemat in mijlocul conflictelor. Fara a fi parte in conflict si fara a avea vreun interes, el vine si se aseaza intre cele doua sau mai multe parti disputante, cu profesionalismul caracteristic, cu determinarea de a face orice ii permite legea, etica profesionala pentru ca partile sa poata restabili comunicarea si mai apoi sa faca posibila transarea conflictului/litigiului. Mediatorul vine in mijlocul conflictului, atunci cand este chemat. Atunci cand accepta un anumit caz, el, mediatorul, vine cu tolba plina cu empatie, vine cu umanitatea lui, cu speranta ca va putea conduce partile catre un rezultat pozitiv, benefic ambelor parti. Mediatorul, ca tert neutru, nu are nici un interes in cauzele pe care le mediaza, insa, atunci cand partile pe care le asista si le ghideaza catre ajungerea la o intelegere reciproc avantajoasa ajung la finele sedintei de mediere sa semneze un acord de mediere, mediatorul este fericit pentru ca munca lui a dat roade. si se intampla aproape de fiecare data asa.

Oamenii, indiferent de pozitia lor sociala, de starea materiala, de alti factori care diferentiaza o persoana de alta, sunt expusi oricand, oriunde, si sunt vulnerabili in fata conflictelor. Se ivesc conflicte si neintelegeri in familie, la locul de munca, in cadrul Asociatiilor de Proprietari, in strada, in traficul rutier (violente verbale si fizice chiar), si in mare masura se comit infractiuni. Toate acestea si nu numai, pot si este recomandat sa fie solutionate prin mediere, iar asta intrucat procesele judiciare sunt mari consumatoare de bani, de timp, de energie si stres emotional. In procesul judiciar exista perdanti si exista castigatori. Ca la loterie. In procesul de mediere solutia la care vor ajunge partile va fi de fiecare data de tip win-win (castig-castig), intrucat in procesul de mediere esentiale sunt interesele si nevoile partilor, fara a fi in prim plan cine are dreptate si cine este vinovat. In procesul de mediere oamenii vor renunta la furie si acuzatii, alegand colaborarea si disponibilitatea ajungerii la compromis. De aceea consider ca medierea este procedura potrivita oamenilor inteligenti, care isi cunosc indeajuns de bine interesele si isi pretuiesc resursele de timp, finantele, si acorda importanta cuvenita mentinerii, repararii sau chiar imbunatatirii relatiilor importante. Si nu in ultimul rand, medierea este o procedura 100% confidentiala, prin comparatie cu o procedura judiciara, acolo unde usile sunt deschise publicului. Oamenii trebuie, si sper sa inteleaga ca nu pot, si nu este firesc sa accepte sa mai faca din propriile drame un spectacol in fata unei sali de judecata, si sa aleaga intelept, protejandu-si viata privata, familia, imaginea.

De asemenea, instantele vor recomanda partilor litigante sa apeleze la mediatori, intrucat le incumba prin lege o atare indatorire. Medierea, ca procedura alternativa de solutionare a conflictelor/ligiilor, a fost legiferata in Romania dintr-o necesitate a diminuarii conflictelor din societate, si din dorinta trecerii graduale de la o mentalitate de tip conflictual la o mentalitate de tip consensual. Aceasta se va realiza treptat, pe masura ce oamenii vor fi educati in spiritul consensului, cantarind bine avantajele si dezavantajele actiunilor in justitie, cu orice pret”.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie