Sindicalistii sunt nemultumiti ca Legea dialogului social nu a fost modificata

 

Sindicalistii sunt nemultumiti ca Legea dialogului social nu a fost modificata, informeaza romaniatv.net.

Cartel AlfaIn acest sens, Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa” va relua actiunile de protest, incepand de marti, 20 octombrie, prin pichetarea zilnica a Ministerului Muncii, in intervalul orar 10.00-12.00.

In comunicatul CNS „Cartel Alfa” se arata: ”Guvernul nu a facut niciun demers pana acum in vederea modificarii Legii 62/2011 (Legea dialogului social). Aceasta lege, care a blocat negocierile colective si a facut aproape imposibila reprezentarea salariatilor de catre sindicate, a fost adoptata in 2011 prin asumarea raspunderii de catre guvernul Boc, fara nicio dezbatere publica sau consens intre partenerii sociali. Guvernul actual, desi a promis si a semnat un acord prin care s-a angajat ca va aduce legislatia la situatia initiala, corectand prevederile care prejudiciaza salariatii, acum pretinde consensul partilor ca si conditie prealabila modificarii: toate sindicatele si toate patronatele, autohtone sau multinationale. Este de fapt o strategie tipica de a intarzia la infinit niste modificari pe care realitatea relatiilor de munca si situatia disperata a lucratorilor romani le reclama ca extrem de urgente”.

De la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost incheiat niciun Contract Colectiv de Munca (CCM) sectorial, iar din 524.869 angajatori numai la 14.343 sunt incheiate CCM de unitate, din care numai 2016 de catre reprezentantii sindicatului reprezentativ, mai sustin sindicalistii.

Cartel Alfa a mai reclamat faptul ca inexistenta contractelor sectoriale a redus dramatic numarul de salariati acoperiti de un contract colectiv, si in consecinta de drepturile si clauzele pe care aceste contracte le contineau. De asemenea, conditiile impuse pentru formarea unui sindicat si pentru negocierea unui contract colectiv la nivel de unitate lasa o mare parte din structura lucratorilor (aproximativ 40% din totalul angajatilor romani) fara drept de asociere, in contradictie cu prevederile Constitutiei Romaniei, care garanteaza acest drept.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie