CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea privind Statutul politistului

 

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea privind Statutul politistului, se arata intr-un comunicat al Curtii, dat publicitatii marti, 13 octombrie 2015.

curtea constitutionala1In sedinta de marti, CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin.(3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora „Metodologia privind evaluarea politistului se stabileste prin ordin al ministrului administratiei si internelor”.

Cu majoritate de voturi Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt neconstitutionale.

”In esenta sa, evaluarea activitatii si conduitei politistului – functionar public civil cu statut special -, tine de exercitarea raportului de serviciu si, in unele cazuri, de incetarea acestui raport, asadar vizeaza statutul politistului, si prin urmare, trebuie reglementata, potrivit art. 73 alin. (3) lit. j) din Constitutie, prin lege organica. Mai mult, prin delegarea reglementarii acestor aspecte importante ministrului de resort se incalca art. 1 alin. (4) din Constitutie referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si art. 1 alin. (5) din Constitutie in componenta sa referitoare la previzibilitatea legii”, se arata in decizia CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si va fi comunicata celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala (Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a contencios administrativ si fiscal).

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie