Hotarare ICCJ privind constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare de actiuni la purtator. Intelesul sintagmei ”frauda la lege”

 

Frauda la lege reprezinta acea operatiune prin care, la intocmirea unui act juridic, in scopul eludarii unor norme legale imperative, sunt uzitate alte norme legale, prin deturnarea acestora din ICCJurma de la scopul in care au fost edictate de legiuitor. In acest sens, prin fraudarea legii nu este incalcata litera legii de ordine publica, dar este nesocotit spiritul acesteia, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), despre care scrie juridice.ro.

Structural, frauda la lege contine doua elemente: un element obiectiv (exterior), constand in mijloacele aparent legale care sunt utilizate și un element subiectiv, constand in intentia de eludare ori de sustragere de la norma legala aplicabila. Prin urmare, simpla incalcare a prevederilor legale nu reprezinta frauda la lege, ci este necesar sa se faca dovada faptului ca partile au actionat de coniventa pentru a eluda prevederile legale, precum și dovada utilizarii unui mijloc/mecanism fraudulos prin care au fost eludate prevederi legale imperative, a precizat ICCJ.

Intrucat sarcina probei cu privire la existenta unei fraude la lege ii revine reclamantului, acesta nu se poate baza pe simple afirmatii, ci este necesar sa faca dovada atat a intentiei paratului de a frauda legea, cat și a procedeului fraudulos prin care au fost eludate prevederi imperative ale legii, a mai mentionat Inalta Curte.

Vezi aici decizia nr. 1386 din 4 aprilie 2014 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare de actiuni la purtator.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie