Curtea de Conturi acuza bancile pentru locuinte ca si-ar fi vandut produsele catre copii minori si varstnici folosind subventiile de la stat pentru bonificatie la depozite

 

Curtea de Conturi acuza bancile pentru locuinte ca si-ar fi vandut produsele catre copii minori si varstnici folosind subventiile de la stat pentru bonificatie la depozite, scrie zf.ro.

baniIn loc sa se construiasca locuinte, subventiile s-au transformat in bonusuri de 25% dobanda.

Subventiile ar fi trebuit sa contribuie la con­structia si renovare a mii de locuinte, dar sistemul s-a transformat intr-unul de bonusare cu 25% pe an a depozitelor bancare pe banii statului.

Sistemul de economisire-creditare pentru locuinte din Romania include numai doua banci: BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Curtea de Conturi pune in discutie si posibilitatea majorarii in mod ilegal de catre banci a subventiei incasate de la stat prin includerea unor comisioane in baza de calcul a primei.

Concret, bancile acorda clientilor o prima de 25% din suma economisita intr-un an, limitat la un depozit de 1.000 de euro. Practic, cine economiseste 1.000 de euro pe an primeste de la stat 250 de eu­ro, iar la aceasta suma se adauga si boni­fica­tia primita de la banca. in prac­tica, clientii care veneau cu 5 – 10.000 euro aduceau la banca de locuinte mai multe CNP-uri, inclusiv ale copiilor si ale unor persoane varstnice care nu se in­cadrau in conditiile legii si imparteau su­mele in depozite de catre 1.000 de eu­ro pentru a beneficia de bonus pentru toata suma.

In conditiile in care dobanzile actuale la depozite au ajuns la 2-3% pe an, bonusul de 25% a devenit atractiv.

Legea stipula insa ca prima de la stat se achita clientului numai cu conditia ”justificarii in scop locativ”, adica schema de creditare trebuia acordata doar la achizitia unei locuinte, sau la modernizarea unui imobil vechi.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie