Insolventa persoanelor fizice. Cine preia obligatiile debitorului decedat?

 

Ca urmare a decesului debitorului, calitatea de debitor in procedura insolventei se poate transmite in conditiile prevazute prin reguli speciale instituite de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, informeaza legestart.ro.

insolventaExista doua situatii posibile in functie de data data decesului si data cererii de deschidere a insolventei.

1. Decesul debitorului are loc inainte de deschiderea unei proceduri de insolventa. Daca debitorul formuleaza o cerere de deschidere sau de de aplicare a unei proceduri de insolventa, dar, inainte de solutionarea acesteia, debitorul decedeaza, comisia de insolventa emite o decizie, prin care se desesizeaza de cerere, sau, dupa caz, instanta, luand act de decesul debitorului, dispune, prin hotarare definitiva, inchiderea dosarului.

2. Debitorul decedeaza dupa aprobarea sau confirmarea unui plan de rambursare a datoriilor, mostenitorii legali si legatarii cu titlu universal pot continua executarea acestuia, daca toti creditorii sunt de acord; in acest caz mostenitorii sunt tinuti de obligatiile asumate de debitorul defunct prin planul de rambursare a datoriilor.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie