Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri va putea infiinta societati cu capital de stat

 

Guvernul a aprobat miercuri, 23 septembrie 2015, printr-o Ordonanta de Urgenta, unele masuri pentru consolidarea pozitiei de actionar a statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de institutie publica implicata.

bani monedePotrivit actului normativ, in numele statului, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri va putea infiinta societati cu capital de stat si va putea participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate ori la majorarea capitalului social al societatilor la care este actionar, cu respectarea cadrului legal in domeniile societar si al concurentei. Decizia privind infiintarea de societati, participarea la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau majorarea capitalului social al societatilor la care Ministerul Energiei exercita, in numele statului, calitatea de actionar, va avea ca temei o analiza economico-financiara, tehnica, juridica si de oportunitate, inclusiv din perspectiva normelor nationale si comunitare in materia ajutorului de stat. Aceasta analiza va avea la baza urmatoarele principii:

  • Participarea cu drepturi egale, in mod nediscriminatoriu, a actionarilor operatorilor cu capital de stat la deciziile societare;
  • Asigurarea transparentei fondurilor publice si utilizarea eficienta a acestora;
  • Promovarea investitiilor in sectorul energetic si al resurselor energetice;
  • Promovarea unui climat concurential intre operatorii economici, indiferent de structura capitalului social.

Drepturile si obligatiile statului rezultate din calitatea de actionar sau asociat la aceste societati infiintate vor fi exercitate de catre Ministerul Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, institutie din bugetul careia vor fi asigurate costurile necesare pentru participarea la infiintarea societatilor, la capitalul social al unora existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social la care ministerul este actionar.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern in conditiile in care este necesara derularea de urgenta a demersurilor care sa permita infiintarea unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea unui fond de investitii, sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Prin tranzactia convenita prin „Memorandumul de intelegere” incheiat intre statul roman si The Rompetrol Grup N.V., Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului sa desemneze o societate nou-infiintata, cu capital integral de stat, care sa participe ca reprezentant al statului roman. Modificarea este necesara intrucat actualul cadru legal nu permite statului roman infiintarea unor noi societati. Ori, in aceste conditii, exista riscul atragerii raspunderii acestuia ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate.

Totodata, noile reglementari cuprinse in Ordonanta de Urgenta au in vedere necesitatea exprimarii unei optiuni a statului cu privire la participarea la majorarea capitalului social al societatilor la care Ministerul Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri administreaza participatiile statului.

Sursa: gov.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie