Legea cetateniei romane a fost modificata

 

Cetatenii straini sau persoanele fara cetatenie care au contribuit in mod semnificativ la promovarea culturii, civilizatiei si spiritualitatii romanesti vor putea dobandi cetatenia romana in harta romaniei cu tricolorconditii mai facile, decat cele reglementate in prezent. Este reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu si in ceea ce priveste obtinerea cetateniei romane de catre persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului, prin reprezentarea tarii noastre in loturile nationale, si care isi exprima atasamentul fata de Romania si fata de sistemul de valori romanesc.

Aceste modificari, intre altele, fac obiectul unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, adoptata miercuri, 9septembrie 2015 de Guvernul Romaniei. Astfel, in cazul persoanelor care ar putea contribui in mod semnificativ la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului, cetatenia romana se acorda prin Hotarare de Guvern initiata de Ministerul Tineretului si Sportului, pe baza avizului Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, care verifica indeplinirea de catre solicitanti a urmatoarelor conditii stipulate in legislatia in vigoare:

– Dovedesc, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprind sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu au intreprins asemenea actiuni;

– Au implinit varsta de 18 ani;

– Sunt cunoscute cu o buna comportare si nu au fost condamnate in tara sau in strainatate pentru o infractiune care sa le faca nedemne de a fi cetateni romani.

Persoanele care au vocatia de a dobandi cetatenia romana in baza acestei proceduri speciale sun cele care ar putea contribui la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului si care vor reprezenta Romania in loturile nationale, conform reglementarilor statutare ale federatiei sportive internationale la care Romania este afiliata.

Federatiile sportive internationale, tinand cont de specificul fiecarei ramuri de sport, permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru acestia criteriile de participare in competitii si conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, in conditii specifice, de la caz la caz.

Introducerea unui mecanism mai facil privind obtinerea cetateniei romane pentru persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului raspunde mai multor solicitari adresate de federatii sportive Ministerului Tineretului si Sportului cu privire la naturalizarea unor sportivi care si-au manifestat intentia de a reprezenta Romania in competitiile internationale precum si interesului Romaniei de a creste performantele sale in domeniul sprotului. Conditiile de dobandire a cetateniei romane, potrivit legii acum in vigoare, raportat la termenul rezonabil de durata a vietii sportive de inalta performanta (in general intre patru si opt ani), nu au facut posibila parcurgerea an timp util a procedurii de naturalizare pentru a permite unor astfel de sportivi participare la competitii sportive in loturile nationale ale Romaniei. Modificarea in acest sens a Legii cetateniei prin Ordonanta de Urgenta raspunde solicitarilor federatiilor sportive nationale privind naturalizarea unor sportivi care doresc sa contribuie la reprezentarea tarii noastre conform regulamentelor si statutelor federatiilor internationale la care acestea sunt afiliate.

O alta modificare adusa Legii cetateniei romane stipuleaza ca cetatenia romana poate fi, obtinuta de catre cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a contribuit in mod semnificativ la protejarea si promovarea culturii, civilizatiei si spiritualitatii romanesti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

– Dovedesc, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprind sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu au intreprins asemenea actiuni;

– Au implinit varsta de 18 ani;

– Sunt cunoscute cu o buna comportare si nu au fost condamnate in tara sau in strainatate pentru o infractiune care sa le faca nedemne de a fi cetateni romani.

In aceasta ipoteza, cererea de acordare a cetateniei romane se aproba prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

De asemenea, o alta modificare adusa actului normativ priveste clarificarea intelesului dispozitiei referitoare la persoanele care pot solicita redobandirea cetaţeniei romane in condiţiile art. 11 din lege.

Aceasta modificare a fost facuta pentru a se reglementa situatia persoanelor care fac dovada nasterii lor sau a ascendentilor lor pana la gradul III anterior infaptuirii Marii Uniri din anul 1918, pe teritorii care la acea data nu apartineau statului roman. Aceste persoane nu au dobandit cetatenia romana nici prin nastere si nici prin adoptie, asa cum stipuleaza in prezent norma juridica.

Totodata, sunt operate unele modificari in scopul reducerii termenelor in procedura de depunere a juramantului de credinta fata de Romania, avand in vedere ca cetatenia romana se dobandeste la data depunerii juramantului.

Prevederile introduse prin Ordonanta de Urgenta aprobata astazi sunt compatibile cu normele si standardele internationale in materie de cetatenie.

In primele opt luni ale anului 2015 au fost inregistrate 49.501 cereri de acordare si de redobandire a cetateniei romane, din care 49.148 au fost cereri de redobandire a cetateniei. Comparativ, in cursul intregului an 2014 au fost inregistrate 21.664 cereri de acordare si redobandire a cetateniei, din care 21.124 au vizat redobandirea cetateniei romane.

Sursa: gov.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie