PFA-urile, cele mai ”lovite” de noul Cod fiscal

 

Potrivit noului Cod fiscal, Persoanele Fizice Autorizate (PFA), vor datora impozite mai mari la stat, scrie gandul.info.

taxe mari650.000 de PFA-uri, persoane ce desfasoara activitati si profesii independente vor trebui sa plateasca contributii individuale la pensii mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie.

Consultantul fiscal Adrian Benta a declarat: ”In urma ultimelor discutii privind relaxarea fiscala a mai ramas o lacrima cu gust amar, varsata in general de cel putin 650.000 persoane, PFA-urile, persoane ce desfasoara activitati si profesii independente. Pentru acestea, noul Cod fiscal aduce o majorare cu 10,5% a contributiei individuale la pensii, este drept, plafonata superior la nivelul de 5 salarii medii pe economie, adica o dezavantajare a celor ce castiga in medie pana la 2.500 euro/luna si o avantajare a celor cu bani multi”.

Cine vrea sa primeasca pensia intreaga trebuie sa achite si procentul de 15,8%, contributia pe care ar fi platit-o si un angajator, daca ar fi fost salariat. Aceste contributii devin obligatorii, chiar daca PFA este salariat in alta parte.

”Daca se adevereste si ultima discutie privind contributia la sanatate, pentru aceste persoane nu se va mai aplica un plafon superior de la care sa se acorde scutirea, chiar daca serviciile primite din sistemul medical sunt identice pentru toti contribuabilii”, a mai spus Adrian Benta.

O alta problema a PFA-urilor este plata impozitului pe cladiri. In cazul in care cladirea are destinatie mixta, si aici se regasesc majoritatea sediilor sociale ale societatilor din categoria IMM-urilor sau sediul social al persoanelor ce desfasoara activitati independente, impozitul se majoreaza de aproape 10 ori, respectiv in procent de 0,2% – 1,3% din valoarea constructiei.

“Diferenta intre utilizarea economica si simpla detinere a unui sediu social, pentru ca asa s-a infiintat entitatea, este discutabila din punct de vedere normativ, respectiv daca se deconteaza cheltuielile cu utilitatile”, a mai spus consultantul fiscal.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie