Angajatii de la stat castiga cu 22% mai mult decat angajatii din sistemul privat

 

Angajatii de la stat castiga cu 22% mai mult decat decat angajatii din sistemul privat, titreaza zf.ro.

bani numaratiCa urmare a unei legi aprobate de Parlament si publicata in Monitorul Oficial, incepand din luna august salariile angajatilor Guvernului si ai Administratiei Prezidentiale au fost majorate cu pana la 70%.

Si inainte de actul normativ, angajatii din sistemul public erau mai bine platiti decat cei din sistemul privat. Conform datelor de la Institutul National de Statistica, un angajat dintr-o institutie aflata in proprietate publica a avut un castig salarial mediu de 1.818 lei net pe luna in 2013, mai mare cu 22% fata de un angajat dintr-o institutie privata.

Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane Consulteam a declarat: ”In mediul privat sunt diferente foarte mari intre salariile muncitorilor si cele ale managerilor, de aceea media salariala poate nu este atat de relevanta. La stat, diferentele dintre sefi si subalterni sunt mai mici, pentru ca nu exista muncitori necalificati, iar absolventii de studii superioare intra automat in sistem pe salarii mai mari, ceea ce ridica media salariala din sector”.

Angajatii care lucreaza in institutii detinute de stat cu mai putin de 50 de salariati, castiga cel mai putin (in medie cate 1.232 de lei net pe luna), dar cu 30% mai mult decat salariatii care au angajator privat.

In sistemul privat salariatii cel mai bine platiti sunt cei care lucreaza in companii cu mai mult de 250 de salariati (multinationale si companii mari detinute de antreprenori romani) cu un salariu mediu net de 2.058 de lei pe luna, acesta fiind mai mare cu 7% in comparatie cu salariul mediu primit de angajatii din institutiile de stat cu peste 250 de angajati.

Noua lege a salarizarii in sistemul bugetar se afla in lucru.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie