Numarul de mandate ale guvernatorului BNR ar putea fi limitate

 

Numarul de mandate ale guvernatorului BNR ar putea fi limitate, scrie cotidianul.ro.

bnrProiectul de lege pentru intarirea independentei BNR și pentru limitarea numarului de mandate ale guvernatorului BNR a fost avizat pozitiv de Comisia juridica a Camerei Deputaților, dar avizat negativ de Comisia de buget-finanțe.

„Prezentul proiect de lege propune completarea art. 33 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru a asigura independența, eficienta si profesionalismul Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in conformitate cu cerințele Comisiei Europene.

In scopul aderarii la zona monetara europeana, pe langa indeplinirea criteriilor de convergența nominala, Romania trebuie sa respecte și criteriul juridic, care prevede asigurarea independenței bancii centrale si un inalt grad de profesionalism al Consiliului de administratie. In prezent, Romania nu respecta acest criteriu. Legea de funcționare a BNR nu este corelata cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Bancii Centrale Europene, dupa cum recomanda rapoartele de convergența din anii 2012 și 2014 dedicate Romaniei. Raportul asupra Convergenței din anul 2014 precizeaza in mod clar la pagina 131: «In ceea ce privește independența bancii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilitați și imperfecțiuni».”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

In propunerea legislativa se mai arata:

„Art. I – Art. 33 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 30 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La art. 33, dupa alin. (4) se introduc doua noi alin. (41), (42) care vor avea urmatorul cuprins:
(41) Membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie cetateni romani, cu domiciliul in Romania, cu o reputatie si o pregatire profesionala adecvata;
b) sa aiba studii superioare de lunga durata in domeniul stiintelor economice sau juridice;
c) sa aiba o experienta profesionala adecvata in domeniul financiar, monetar, al institutiilor de credit sau institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la absolvirea studiilor prevazute la lit. b);
d) sa nu detina functii in cadrul partidelor politice si sa nu detina alte demnitati publice sau functii private, cu exceptia activitatilor didactice din invatamantul superior.
(42) Mandatul membrilor Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei poate fi reinnoit cel mult o data”.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie