Deputat Andreea Paul: Legea de functionare a BNR nu este corelata cu Tratatul Uniunii Europene si cu regulile Bancii Centrale Europene

 

Legea de functionare a BNR nu este corelata cu Tratatul Uniunii Europene si cu regulile Bancii Centrale Europene, sustine deputatul Andreea Paul intr-un comunicat de presa citat de puterea.ro. Se impune de urgenta alinierea Legii BNR la cerintele Comisiei Europene (CE), in condiţiile in care Romania isi doreste sa adere la zona euro in 2019, mai sustine deputatul.

bnr”Avand in vedere ca Romania are ca tinta anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoasterii din partea expertilor UE si cea a eventualelor corectii necesare este indelungat, se impune de urgenta alinierea legii BNR la cerintele Comisiei Europene. Romania trebuie sa respecte si criteriul juridic, care prevede asigurarea independentei bancii centrale si un inalt grad de profesionalism al Consiliului de administratie. In prezent, Romania nu respecta acest criteriu. Legea de functionare a BNR nu este corelata cu Tratatul Uniunii Europene si cu regulile Bancii Centrale Europene, dupa cum recomanda rapoartele de convergenta din anii 2012 si 2014 dedicate Romaniei”, se arata in comunicat.

Un proiect de lege pentru intarirea independentei BNR si pentru limitarea la doua a numarului de mandate ale guvernatorului BNR se afla in dezbatere parlamentara la Camera Deputatilor, proiect care a primit avizul favorabil al Comisiei Juridice.

”Transparenta permite pietelor financiare sa inteleaga cum va reactiona Banca Centrala intr-o anumita situatie si astfel investitorii isi vor putea forma asteptari rezonabile cu privire la viitorul politicii monetare. Transparenta si responsabilitatea sunt esentiale pentru eficienta politicii monetare si pentru cresterea economica, intr-o economie de piata”, a mai aratat deputatul Andreea Paul.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie