Un articol din Codul muncii devine inaplicabil din 1 august 2015

 

In urma Deciziei Curtii Constitutionale nr. 279/2015, angajatorii nu mai au dreptul sa suspende un contract de munca individual (CIM) in toate situatiile permise pana acum, scrie avocatnet.ro.

codul munciiPrin Decizia 279, art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii a fost declarat neconstitutional. Potrivit Constitutiei, prevederea declarata neconstitutionala este suspendata timp 45 de zile de la data publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, perioada in care dispozitia nu mai este aplicabila. Daca pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul nu vor pune in acord prevederea neconstitutionala cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acesteia vor inceta definitiv. Termenul de 45 de zile in care institutiile abilitate ar fi trebuit sa puna in acord cu Constitutia art. 52 alin (1) lit. b din Codul muncii expira pe 1 august 2015.

Practic, daca Guvernul sau Parlamentul nu emit vreo reglementare care sa modifice prevederea neconstitutionala, incepand de sambata 1 august 2015, art. 52 alin. (1) lit b) din Codul muncii devine, definitiv, inaplicabil.

Decizia CCR nr. 279/2015 prevede ca angajatorul nu mai are dreptul de a suspenda contractul individual de munca al unui salariat atunci cand formuleaza o plangere penala impotriva acestuia

”Curtea constata ca (…) suspendarea contractului individual de munca ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului nu intruneste conditia caracterului proportional, masura fiind excesiva in raport cu obiectivul ce trebuie atins, astfel ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai din Legea nr. 53/2003 sunt neconstitutionale”, se arata in decizie.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie