Specialisti in fiscalitate despre taxarea PFA

 

Capital.ro scrie despre taxarea PFA si despre precizarile pe care le fac specialistii in fiscalitate cu privire la conditiile care se aplica activitatilor independente incepand din 10 iulie.

calculator si pixPatru din cele sapte conditii noi trebuie indeplinite de PFA-uri pentru mentinerea taxarii mai favorabile.

Eugenia Ion, tax manager Contexpert sustine ca ”desi intentia legiutorilor a fost sa elimine riscurile de interpretare eronata, cu efecte negative pentru contribuabili – rata de taxare efectiva este de circa 26% pentru activitati independente si de circa 75% pentru cele salariate -, apreciem ca noile reglementari nu sunt lipsite de echivoc”.

Avocatul Anca Grigorescu, partener bpv Grigorescu Stefanica, apreciaza ca noile reglementari nu reusesc sa transeze problematica, iar in lipsa unor norme de aplicare „nu este clar in ce mod contribuabilii vor fi in masura sa probeze indeplinirea noilor criterii. De exemplu, in ce mod vor putea sa probeze contribuabilii asumarea riscurilor inerente activitatii: printr-o asigurare profesionala, prin anumite clauze contractuale?“

Alexandru Cristea, partner TZ&A Tax, spune ca noile criterii sunt binevenite in contextul interpretarilor neunitare si al abuzurilor existente de ambele parti ale baricadei, contribuabili si Fisc. „La o prima analiza, criteriile repun in mod corect si in linie cu legislatiile altor tari cele trei repere esentiale ale activitatii independente referitoare la gradul de subordonare, riscurile preluate si modalitatea de folosire a patrimoniului/bazei materiale. Se elimina astfel anumite inegalitati (intre profesiile liberale, exceptate in mod automat, si alte activitati) si conditii aberante aflate in legislatia anterioara (daca beneficiarul iti suporta cheltuielile de deplasare puteai fi interpretat ca fiind dependent)“.

Noile criterii pentru activitati independente, potrivit legii nr.187/2015

persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie