Hotarare ICCJ privind anularea in parte a deciziei de impunere

 

In conformitate cu dispozitiile art. 145 alin. (3) lit. a) si alin. (8) C. fisc., precum si pct. 48 din Normele metodologice de aplicare a C. fisc., pentru a admite deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu ICCJserviciile de management, consultanta sau alte prestarii de servicii, dar si a TVA, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca se impune prezentarea de probe care sa faca dovada prestarii efective a serviciilor, dar si a legaturii cheltuielilor la care se refera cu activitatea curenta a contribuabilului, scrie juridice.ro.

Legea romana, inclusiv Normele metodologice, nu fixeaza o lista exhaustiva de mijloace de proba admisibile pentru a dovedi faptul ca serviciile au fost efectiv prestate, datorita marii diversitati a serviciilor de management, asistenta sau alte servicii.

La pct. 48 din Norme, sunt prevazute cu titlu exemplificativ cateva mijloace de probe admisibile pentru a dovedi ca serviciile au fost efectiv prestate, cum ar fi situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucrari, studiu de fezabilitate, de piata, insa pot fi produse de catre contribuabil si alte probe in functie de specificul activitatii desfasurate, iar in privinta legaturii cheltuielilor cu activitatea curenta a contribuabilului, Inalta Curte retine ca trebuie sa se aiba in vedere posibilitatile interne ale societatii fata de care nu se poate realiza activitatea la standardele impuse de actionariatul acesteia.

In speta, au fost indeplinite conditiile de pentru a beneficia de deducerea cheltuielilor aferente achizitionarii de servicii si a taxei pe valoarea adaugata, intrucat reclamanta a justificat realizarea serviciilor prestate, prezentand rapoarte de activitate din care rezulta ca au fost prestate servicii de evaluare si pregatire profesionala a personalului, servicii de angajare, salariati temporar, servicii de instalare, reparare si intretinere, servicii de publicitate si organizare de tombola, servicii de transport national si international de marfuri, servicii necesare pentru realizarea obiectului de activitate al societatii, comertul cu amanuntul de produse alimentare, bauturi si tutun in cadrul lantului de magazine pe care il administreaza.

Vezi Decizia nr. 1261 din 12 martie 2014 a Inaltei Curti de Casatie şi Justitie avand ca obiect anulare in parte decizie de impunere

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie