Hotarare ICCJ privind actiunea in constatare

 

Solutia instantelor de fond care au respins ca inadmisibila o actiune intemeiata pe dispozitiile art. 111 C. civ. avand ca obiect constatarea dreptului de proprietate asupra cladirii corp administrativ, ICCJdobandit prin efectul dispozitiilor art. 5 si 20 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor de stat in regii autonome si societati comerciale a fost apreciata ca fiind corecta de Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie juridice.ro.

ICCJ a motivat decizia pe baza faptului ca societatea reclamanta a avut la dispozitie o cale de realizare a dreptului pretins, respectiv procedura administrativa prevazuta de Legea nr. 15/1990, procedura pe care, in speta, aceasta a abandonat-o.

ICCJ a apreciat ca solutia pronuntata este in concordanta cu exigentele stabilite de CEDO pe cale jurisprudentiala in materia art. 6 din Conventie. (Decizia nr. 1952 din 18 iunie 2014 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect actiune in constatare), intrucat nu se aduce atingere substantei dreptului de acces la justitie, in conditiile in care reclamantei-recurente i se recunoaste de catre legiuitor alta cale legala pentru valorificarea dreptului subiectiv pretins.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie