Noi prevederi la inscrierea in cartea funciara

 

Noi prevederi la inscrierea in cartea funciara anunta legestart.ro.

cadastruLegea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 a fost modificata prin Legea nr. 150/2015 publicata in Monitorul Oficial nr. 459/2015.

Cererea de inscriere in cartea funciara se depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial, insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului teritorial.

In cazul executarilor silite, in lipsa actelor originale, cererea de receptie si inscriere depusa in conditiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, poate fi insotita de copia legalizata a actului de proprietate.

Cei care vor sa stramute, sa constituie, sa modifice, sa dobandeasca sau sa stinga un drept tabular pot cere intabularea sau inscrierea provizorie.

Prin Legea nr. 150/2015 au fost introduse dispozitii noi, potrivit carora actele notariale prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar se incheie numai daca bunurile imobile sunt inscrise in cartea funciara, cu exceptia:

  • cazurilor prevazute la art. 887 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare;
  • actelor si faptelor juridice care continua sa fie transcrise ori, dupa caz, inscrise, in vechile registre de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare;
  • actelor de partaj succesoral sau voluntar, cu exceptia cazului in care imobilele din masa partajabila se dezlipesc sau se alipesc;
  • altor cazuri prevazute expres de reglementarile in vigoare.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie