Cum se aplica in practica decizia CCR privind suspendarea contractului de munca in cazul in care angajatorul a facut plangere penala unui salariat?
Curierulnational.ro scrie despre cum se aplica in practica decizia Curtii Constitutionale privind suspendarea contractului de munca in cazul in care angajatorul a facut plangere penala unui salariat.
Prin exceptia de neconstitutionalitate admisa recent e Curtea Constitutionala s-a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului 52, alin. (1), lit. b) ,- prima teza – din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii : ”(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: (…) b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti“.
Cncret, angajatorii nu vor mai putea sa suspende contractul individual de munca al angajatului imediat ce i-au facut plangere penala, ci vor putea sa il suspende doar daca respectivul angajat este cercetat pentru fapte penale.
Decizia CCR se aplica in prezent doar in cazul proceselor aflate pe rolul instantelor sustin reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Pentru a putea fi aplicata tuturor angajatorilor trebuie modificat Codul Muncii.
Adina Bobos, purtator de cuvant in cadrul ITM Dolj a declarat: ”Pana la modificarea Codului Muncii, articolul respectiv este in vigoare integral. in acest moment, angajatorul, conform Codului Muncii, are libertatea sa suspende contractul de munca al angajatului, dupa ce i-a facut plangere penala”.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!