Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc s-a intalnit cu presedintele CEDO

 

Joi, 11 iunie 2015 ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc a avut o intalnire de lucru cu presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Robert CazanciucDiscutiile s-au axat pe identificarea cauzelor care au condus la constatarea incalcarii de catre Romania a unor drepturi si pe masurile care pot fi luate de autoritatile romane.

Un alt subiect luat in discutie a fost procesul de monitorizare a modului de aplicare a noilor Coduri.

In ceea ce priveste conditiile de detentie, ministrul Robert Cazanciuc a sustinut ca este nevoie de investitii, iar pe langa fondurile bugetare se incearca atragerea si a altor surse de finantare.

“Am discutat, in primul rand, despre principalele cauze care au condus la constatarea incalcarii de catre Romania a unor drepturi si la masurile care se pot lua de catre autoritatile romane. Problema restituirilor, cauza principala pentru care C.E.D.O. a constat incalcarea de catre Romania a unor drepturi a fost rezolvata prin adoptarea in anul 2013 a legislatiei in materia restituirii proprietatilor, iar Curtea a confirmat, in cursul anului 2014, faptul ca noua lege prevede un cadru adecvat pentru rezolvarea cererilor de despagubire. Succesul acestor modificari legislative a fost posibil doar prin dialog constant cu experti din cadrul Departamentului de executare a hotararilor CEDO si Grefa Curtii, iar pentru sprijinul consistent acordat Romaniei am tinut sa-i multumesc in mod deosebit domnului Dean Spielmann.

Am menţionat preocuparea constanta faţa de durata procedurilor judiciare, sens in care Ministerul Justiţiei impreuna cu reprezentantii institutiilor sistemului judiciar (MJ, CSM, ICCJ, PICCJ), a inceput un proces de monitorizare a modului de aplicare a noilor Coduri.

Romania se confrunta cu o situatie deosebita in ceea ce priveste conditiile de detentie. Avem nevoie de ample investitii pentru imbunatatirea infrastructurii penitenciare, dar pe langa fonduri bugetare, incercam sa atragem si alte surse de finantare. La initiativa Romaniei si Italiei, in cursul lunii martie 2015 ministrii justitiei din 11 state membre U.E. au semnat o scrisoare prin care se solicita Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare. Este o situatie complicata pentru care nu avem solutii imediate, dar pe care Romania trebuie sa o rezolve,” a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Presedintele CEDO a sustinut ca problemele cu care se confrunta Romania se regasesc si in alte state europene si a salutat initiativa celor 13 state.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie