Cu ce difera cresterea economica din 2015 de cea din 2008 si de ce nu simt romanii aceasta crestere?
Institutul National de Statistica a prezentat o crestere a PIB-ului cu peste 70% fata de anul 2000 peste nivelul de varf atins in trimestrul al treilea al anului 2008, scrie evz.ro
Cristian Parvan, presedintele Patronatului Serviciilor Private sustine ca pe hartie, economia a depasit criza, iar bazele cresterii economice de acum sunt mai solide decat cele din 2008.
„In 2008 aveam o crestere bazata in special pe consum, pe constructii si pe speculatii. Acum ne bazam mai mult pe industrie, agricultura si IT”, a declarat Parvan, pentru EVZ. Activitatile creative au ajuns sa contribuie la PIB cu un procent asemanator cu cel al agriculturii, ceea ce reprezinta un mare pas inainte. Totodata, consumul a crescut pe baze mai sanatoase decat in 2008, pe masura ce firmele au transferat o parte din profiturile suplimentare catre angajatii performanti. Puterea de cumparare va creste pe baze destul de solide, pe masura ce firmele si persoanele fizice isi achita datoriile la banci, iar productivitatea muncii va inregistra un avans. „in 2008 exista o crestere a consumului umflata cu pompa, creditele se acordau pe baze nesanatoase. Acum este altceva”, a mai afirmat Parvan.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste consumul, Ciprian Dascalu, economist-sef ING a afirmat ca acesta se afla la o cota ingrijoratoare, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a importurilor.
„Consumul a crescut destul de puternic din 2014 pana acum si va continua sa creasca. Exporturile nete au avut o contributie negativa la PIB in primul trimestru din 2015. Mai este nevoie de masuri de stimulare a consumului in aceste conditii? Nu cumva ar fi mai bine sa folosim banii pentru masuri care sa sustina cresterea economica pe termen lung, precum educatie, reducerea fiscalitatii muncii si infrastructura?”,a declarat Dascalu, pentru EVZ. referindu-se la decizia Guvernului privind scaderea TVA la alimente.
Cu toate acestea puterea de cumparare a romanilor este inca scazuta. De ce nu se simte aceasta crestere economica la fel de bine si in puterea de cumparare in comparatie cu 2008?
Cristian Parvan sustine ca „in 2008, bancile luau in calcul, cand acordau multe credite, absolut toate veniturile oamenilor. Acum, se iau in calcul doar salariile, pentru a fi sigure ca vor reusi sa recupereze banii”.
De fapt in anul 2008 accesarea unui credit era mai facila, deoarece bancile luau in calcul dovada oricarui tip de venit, indiferent daca era un venit temporar sau acordat in functie strict de performantele obtinute, precum bonusurile. In timpul crizei economice, bonusurile au fost tot mai mici sau au fost eliminate, iar scaderea venitului a insemnat de fapt scaderea puterii de cumparare si scaderea accesului la liniile de credit.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!