100.000 de angajari in 2012, 510.000 locuri de munca trebuie recuperate

 

Conform  datelor de la Institutul National de Statistica, in 2012 s-au facut 103.300 angajari, dar economia trebuie sa mai recupereze 510.000 de locuri de munca, deoarece acestea s-au pierdut incepand cu anul 2008. Cel mai prejudiciat este domeniul industriei.

Cele mai multe angajari din anul 2012 s-au facut in constructii (cu o crestere de 37.600), in industrie (cu o crestere de 17.900) si in agricultura (cu o crestere de 10.400).

Cresterile mentionate nu vor dura pana la finalul anului, deoarece constructiile si agricultura au un caracter sezonier, astfel  incat: ¨incepand cu luna noiembrie, numarul locurilor de munca va scadea şi se va mentine la nivel scazut toata perioada de iarna.¨ spune Eliza Nechifor, marketing & communication coordonator in cadrul firmei cu activitati in domeniul resurselor umane Manpower­Group.

Intre domeniile care au facut angajari majoritatea pe perioada nedeterminta sunt: IT (tehnologia informatiei) cu o  crestere de 3.400, si industria telefoniei  care a crescut cu 2.300 de angajari.

Printre sectoarele care au avut de suferit,  se enumera sectorul bancar, cu o restructurare de 1.700 de posturi si sectorul public, care are o rata de angajare de 1 la 7 plecari.

„2008 a fost anul în care economia a crescut foarte puternic si asa se justifica si numarul de angajati de 4,8 milioane. Ca sa se ajunga la acelasi nivel al numarului de salariati, ar trebui ca economia sa creasca la acelasi nivel, ceea ce este putin mai dificil. Pentru a ajuta la cresterea numarului de salariati, Guvernul ar trebui sa nu mai intervina in economie, sa o lase sa se dezvolte, sa ii creeze un cadru legislativ prielnic si sa ii asigure stabilitate fiscala”, spune economistul Laurian Lungu, care conduce firma de cercetare si analiza in domeniul economic Macroanalitica.

Numarul de angajati a ajuns la peste 4,3 milioane in luna august, raportat la o populatie de 19 milioane de locuitori, din care circa 10 milioane sunt apte de munca, iar 3 milioane figureaza ca fiind plecati la munca in strainatate, conform zf.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie