Cum se aplica insolventa persoanelor fizice?

 

Proiectul legii insolvenţei personale a trecut de Camera Depu­taţilor săptămâna trecută şi se aşteaptă publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Persoanele fizice care au datorii mai vechi de 90 de zile şi care nu mai au posibi­litatea să şi le achite pot cere să intre în procedură de insolvenţă. Avantajele ar fi acelea că asupra persoanelor datornice care intră în insolvenţă se poate opri orice formă de executare silită, dar nu pentru o perioadă mai mare de trei luni.

faliment personal, insolventa persoanelor fiziceCe se întâmplă când datornicul rămâne fără serviciu

Potrivit proiectului de lege, e­xis­tă trei modalităţi prin care o persoană fizică poate să intre în insolvenţă, prezentate de Avocatnet.ro: procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active şi procedura simplificată de insolvenţă. Pentru a intra în insolvenţă pe baza unui plan de redresare este nevoie ca debitorul să aibă datorii cel puţin egale cu 15 salarii minime pe economie, adică să depăşească 14.625 de lei. Persoana care are aceste datorii depune o cerere de insolvenţă la care ataşează documente privind situaţia sa profesională (salariat, şomer) şi dovada faptului că nu a fost concediat din motive imputabile lui, ca salariat.

Se va înfiinţa o comisie de insolvenţă, din care vor face parte şi reprezentanţi de la Protecţia Consumatorului din judeţul în care trăieşte debitorul. Persoana care îşi cere insolvenţa trebuie să depună un plan de redresare împreună cu administratorul judiciar numit de instanţă. Durata de executare a planului de redresare este de cinci ani, dar se mai poate prelungi încă un an. Specialiştii în lichidare spun că insolvenţa pe baza planului de redresare personală, de rambursare a datoriilor, este cea mai avantajoasă formă de insolvenţă, pentru că i se oferă posibilitatea „achitării datoriilor. Dacă este aprobat planul de rambursare a datoriilor, poate să păstreze locuinţa familiei şi o parte din venituri, care sunt necesare pentru asigurarea unui trai decent“, a precizat Carmen Popa, preşedinta filialei doljene a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie