Cauciucurile de iarna agreate. Cine ne poate verifica echiparea cu cauciucuri de iarna

 

In urma cu un an, la 1 noiembrie 2011, intra in vigoare legea care obliga soferii sa foloseasca la echiparea masinilor anvelope de iarna. Ordonanta Guvernului  5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, aprobata prin Legea  161/2011, se aplica si in acest an, obligand proprietarii de autoturisme sa le doteze corespunzator atunci cand circula pe drumurile acoperite cu zapada, polei sau gheata.

Utilizarea cauciucurilor de iarna nu este conditionata de o anumita perioada de timp, ci doar de starea carosabilului, soferii fiind obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Daca incalcati aceste prevederi, puteti ramane fara certificatul de inmatriculare, dar trebuie si sa platiti o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, punctul-amenda a crescut la 70 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile sunt cuprinse intre 630 si 1400 de lei.

Anvelopele de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”, mentioneaza Avocatnet.ro.

Singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti „mud” and „snow”, care inseamna „noroi (namol)” si, respectiv, „zapada”.

“Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S)”, explica Ministerul Transporturilor acum ceva timp.

Exista discutii cu privire la numarul cauciucurilor de iarna cu care un autoturism trebuie sa fie echipat, legea nefiind clara in acest sens.

Singura autoritate abilitata sa controleze daca un vehicul este dotat sau nu cu anvelope de iarna este politia rutiera, pentru toate tipurile de autovehicule.Politia locala are anumite atributii in domeniul circulatiei, dar politistii locali nu au dreptul sa verifice daca masina pe care o conduceti este sau nu echipata cu anvelope de iarna. Un anunt al Ministerului Transporturilor precizeaza ca  verificarea anvelopelor poate dura cel mult 15 minute, fara a se verifica integral starea tehnica a autovehiculului.

Adina Danila

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie