Munca in schimburi. Prevederi in Codul muncii

 

Exista anumite domenii in care salariatii trebuie sa lucreze in schimburi, cum ar fi cele de productie sau de paza. Legislatia muncii contine prevederi si pentru acest fel de activitate, iar modificarea recenta referitoare la repausul saptamanal are un impact concret asupra celor care lucreaza in schimburi.

codul munciiMunca in schimburi, potrivit Codului muncii, reprezinta organizarea programului de lucru astfel incat salariatii sa se succeada unul pe altul pe acelasi post, dupa un anumit program continuu/discontinuu, care implica realizarea unei activitati in intervale orare diferite fata de o perioada zilnica/saptamanala.

Salariatii care lucreaza in schimburi au dreptul, de asemenea, la un repaus saptamanal de cel putin 48 de ore, care se acorda de obicei in zilele de sambata si duminica.

„Conform noilor reglementari in materie, salariatii care lucreaza in ture au dreptul sa beneficieze de un repaus saptamanal de cel putin 48 de ore. Cele 48 de ore de repaus saptamanal se acorda, de regula, sambata si duminica. Cu alte cuvinte, angajatorul va trebui, in acest caz, sa asigure un interval de cel putin 48 de ore libere intre ultima tura dintr-o saptamana de lucru si prima tura din saptamana urmatoare”, a explicat, pentru AvocatNet.ro, Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea si Asociatii.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie