Ce banci au imprumutat OMV Petrom cu un miliard de euro?
Producătorul de electricitate şi hidrocarburi OMV Petrom (simbol bursier SNP) a anunţat o suprasubscriere „semnificativă“ la o cerere de ofertă pentru o linie de credit de tip revolving în valoare de un miliard de euro.
Banii vor fi atraşi de la un sindicat format din 17 bănci din România şi internaţionale. Creditul este contractat în mai multe valute şi are o scadenţă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă doi ani consecutivi. OMV Petrom îl va folosi în măsura în care va fi necesar, pentru finanţarea operaţiunilor curente. Compania nu a făcut publice informaţii privind dobânda creditului.
BRD, Société Générale şi UniCredit Bank Austria au fost aranjorii principali pentru această linie de finanţare. Compania OMV Petrom, controlată de austriecii de la OMV, a luat această decizie pentru a înlocui o linie de finanţare sindicalizată, contractată în noiembrie 2011 şi neutilizată la data contractării noului împrumut.
„Am refinanţat linia de credit contractată în 2011 înainte de scadenţa finală a acesteia pentru a beneficia de evoluţiile favorabile din prezent de pe pieţele financiare. Extinderea maturităţii programului de finanţare permite OMV Petrom să menţină o poziţie financiară solidă într-un context plin de provocări legate de preţul ţiţeiului“, a declarat Andreea Matje, directorul financiar al companiei.
O la fel de semnificativă subscriere a fost şi în 2011, când OMV Petrom a convins 14 bănci să-i dea 930 de milioane de euro, la acea dată cel mai mare împrumut accesat vreodată de o companie din România, deşi intenţia iniţială a fost de a atrage 750 mil. euro. În acelaşi an 2011, OMV a împrumutat la rândul său 750 de milioane de euro de la bănci, însă în cazul grupului austriac tranzacţia nu a fost suprasubscrisă.
Linia de credit din 2011 a fost avansată companiei petroliere de un sindicat format din 14 bănci din România şi din străinătate. BNP Paribas, BRD – Groupe Société Générale, Citi, Raiffeisen Bank International AG şi UniCredit au acţionat în calitate de lideri subscriitori şi aranjori principali mandataţi în cadrul tranzacţiei.
Compania petrolieră a investit în ultimii zece ani, pentru modernizare şi consolidare, peste 11 mld. euro. OMV Petrom a avut o perioadă mai grea, începând de la jumătatea lui 2014, ca urmare a scăderii cu 50% a preţului ţiţiului pe pieţele interaţionale, astfel că anul trecut profitul a coborât cu 56%. Ba mai mult, în ultimul trimestru al anului trecut compania a avut pierderi, pentru prima dată în ultimii patru ani. Chiar şi aşa, OMV Petrom a generat anul trecut peste jumătate din câştigul acţionarului său majoritar, OMV din Austria.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 66 milioane bep în 2014. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a aproape 800 de benzinării. Carol Dan, zf.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.