De ce exportul paralel de ţigări este contrabandă iar pentru medicamente este permis?
România riscă să traverseze o criză serioasă de medicamente în condiţiile în care marii importatori de profil, care fac afaceri locale de 2-3 miliarde de euro pe an, pun în vedere statului retragerea de medicamente de pe piaţă ca măsură de retorsiune în faţa reducerii preţului cu 35% la medicamentele care ies de sub protecţia patentului.
Medicamentele dispar de pe piaţă şi pentru că firme înfiinţate special în acest scop şi chiar distribuitori preferă să întoarcă medicamentele de pe pieţele din Occident de unde au venit, pentru a le vinde la un preţ dublu sau triplu faţă de cel practicat în România.
Iar situaţia se va agrava, afirmă importatorii, pentru că deja local este practicat cel mai mic preţ din Europa, cursul la care se calculează preţurile este defavorabil, unele preţuri la generice – medicamentele scoase de sub protecţia patentului – au scăzut deja şi pe de-asupra mai este şi taxa claw-back. De aceea, vor creşte volumele de medicamente care vin în România doar pentru a lua „ştampila” de preţ şi exportate în Occident la preţuri triple.
Această operaţiune se numeşte export paralel şi a îmbogăţit mulţi iniţiaţi în tainele sulfuroasei pieţe a medicamentelor compensate. În acest timp, pacienţii români sunt trimişi după medicamente în Bulgaria, la Ruse, pentru că, afirmă importatorii, nu pot suporta reducerea de preţ cu 35%, iar în Bulgaria preţurile sunt mai mari pentru că nu se practică cel mai mic preţ la medicamente din Uniunea Europeană, tariful ales de România.
Citeste articolul integral pe zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!