Serban Nicolae: „In cazul în care se adoptă propunerea legislativă în forme diferite sau în cazul în care Senatul respinge textul adoptat de Cameră, se ajunge la procedura medierii”

 

Comisia juridică a Senatului a decis joi, 26 ianuarie 2017, să semnaleze conducerii Camerei superioare a Parlamentului că inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, prin care se stabilește că familia este întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, trebuie să fie dezbătută inițial de către Camera Deputaților.

Foto PSnews.roPreședintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae (PSD), a explicat că, potrivit Legii fundamentale, primul for care se pronunță în caz de revizuire a textului constituțional este Camera Deputaților, urmând ca proiectul adoptat să fie transmis Senatului spre aprobare.

Inițiativa cetățenească trebuie să intre cât mai curând în procesul de legiferare. Este o inițiativă temeinică, trecută și de decizia CCR, are și avizul Consiliului Legislativ. Din textul Constituției, rezultă faptul că prima Cameră care se pronunță este Camera Deputaților, urmând ca după adoptare această propunere să fie transmisă la Senat. Nu e procedura curentă de legiferare, prin primă Cameră sesizată și Cameră decizională. Camerele sunt egale în această privință, astfel încât, în cazul în care se adoptă propunerea legislativă în forme diferite sau în cazul în care Senatul respinge textul adoptat de Cameră, se ajunge la procedura medierii, a declarat acesta, la finalul ședinței Comisiei juridice.

Șerban Nicolae a subliniat faptul că procedurile aferente aplicării articolului 151 din Constituție ar trebui să fie incluse în regulamentele Camerelor.

Cei care știu cum lucra Parlamentul în procedura de legiferare înainte de 2003 își aduc aminte că se constituiau comisii de mediere din senatori și deputați, care discutau problemele în divergență, adoptau un raport pentru soluționarea acestor probleme și raportul comisiei de mediere se supunea apoi votului în fiecare Cameră. Toate aceste chestiuni trebuie rapid introduse în regulamentele celor două Camere și în regulamentul activităților comune. Eu sper că cei de la Camera Deputaților se vor pronunța cât se poate de repede, fiindcă problemele sunt cunoscute și au făcut obiectul unei dezbateri publice ample și e chestiune de voință politică. Nu cred că sunt probleme deosebite„, a explicat Nicolae.
http://www.agerpres.ro/politica/2017/01/26/senatorii-juristi-semnaleaza-bp-ca-initiativa-cetateneasca-de-revizuire-a-constitutiei-trebuie-dezbatuta-initial-de-camera-19-24-11

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie