Reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților au avut o întâlnire cu ministrul Justiției

 

Reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților au avut o întâlnire cu ministrul Justiției, Florin Iordache, în cadrul căreia au precizat că resping adoptarea unei legi privind amnistia, iar o eventuală lege a grațierii trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și să excludă infracțiunile de corupție.
unjrPotrivit unui comunicat al UNJR, în cadrul întâlnirii care a avut loc marți au fost discutate subiecte de interes comun privind problemele curente cu care se confruntă sistemul judiciar și implementarea unor soluții pentru îmbunătățirea actului de justiție.

Unul dintre subiectele abordate s-a referit la o lege a amnistiei și grațierii. Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au subliniat că amnistia și grațierea sunt două instituții diferite, cu meniri diferite și efecte diferite.

Astfel, dacă grațierea are ca efect ‘iertarea de pedeapsă’ și este folosită, într-adevăr, și ca soluție în cazul suprapopulării penitenciarelor, pedeapsa aplicată nemaiexecutându-se, în cazul amnistiei efectele sunt mult mai puternice. Amnistia e o cauză de încetare a procesului penal și șterge consecințele acestuia, inclusiv pedepsele complementare, acordându-se, de regulă, pentru anumite tipuri de infracțiuni, la schimbarea unor regimuri politice, când noua viziune ori noua realitate impune iertarea lor. Ca atare, este evident că justificarea amnistiei prin supra-aglomerarea penitenciarelor este un argument fals și folosit periculos în acest context, astfel încât asociațiile resping categoric o astfel de măsură”, declară magistrații, potrivit agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie