Gheorghe Piperea: „În locul lui Moș Crăciun vine Grinch. Din nou”

 

Supra-indatorarea poate fi o experienta traumatica pentru consumator.

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Fericirea” de a consuma a celui (supra)indatorat se transforma in angoasa tragica a raspunderii nelimitate pentru datoriile asumate. Pana la dovada contrara, aproape imposibil de facut, debitorul poarta toata vina pentru situatia in care se afla. El este blamat, stigmatizat, facut responsabil pentru toate consecintele pe care le determina starea sa: creditorii nu isi mai pot obtine emolumentul, nu isi mai pot plati propriile datorii, familia nu mai are surse financiare suficiente pentru a-si sustine costurile propriului standard de viata, este aruncata in strada de creditori, etc. In lumea noastra, de inceput de secol XXI, simplul particular este mai degraba consumator decat cetaţean.

Cetaţeanul are drepturi, inclusiv dreptul la demnitate si la locuinta familiala; consumatorul are obligaţii şi „libertatea” de a se mişca atat cat ii permite lungimea lanţului juridic care il leaga de creditor. Daca, in cazul cetateanului, discutia se concentreaza pe drepturi, in cazul consumatorului, discutia se concentreaza pe datorii. De aceea, un regim legal si judiciar care sa permita consumatorilor aflati in dificultate financiara sa se libereze de datorii si sa redevina cetateni tine chiar de drepturile fundamentale ale omului. Victima sigura a colectorilor de creante, consumatorul – cetatean are totusi dreptul la subzistenta, la domiciliu (locuinta familiala) si la protectia contra mijloacelor violente, viclene sau perfide de colectare a creantelor, care ar putea degenera in hartuirea debitorului si a familiei sale sau in prejudicii fizice ori morale aduse debitorului si familiei sale. Si, in fine, el are dreptul de a fi tratat echitabil. Ruinarea sa nu trebuie sa il transforme nici in tinta vanatorilor de recompense, nici in tapul ispasitor pentru toate relele antrenate de criza economica.

Lumea noastra este o retea de legaturi juridice in care suntem, virtual sau real, debitori si creditori in acelasi timp si in care suntem nevoiti sa consumam, chiar si pe credit, pentru a trai. Stiglitz si teoria economica a externalitatilor – efectele pe care actiunea individuala le produce in mediul sau uman si natural, beneficii sau pagube.

Citeste articolul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie