Caracteristici ale muncii prestate pe bază de contract civil pentru activităţi ocazionale

 

Atât din activitatea practica, cât si din abordarile teoretice se constata ca legislatia în vigoare prezinta serioase neclaritati, confuzii şi interpretari dintre cele mai diferite, chiar diametral opuse cu privire la:

Audit1) daca se mai pot încheia contracte civile;

2) daca da, care este temeiul legal în baza caruia se pot încheia;

3) activitatile care se pot desfasura pe baza acestora şi în ce condiţii;

4) obligatiile de plata bugetare datorate;

5) baza de impozitare;

6) obligaţii declarative (la contributia de sanatate si la impozitul pe venit);

8) care sunt particularităţile în prestarea muncii pe bază de contract civil, de persoanele fizice neautorizate, care nu sunt înregistrate fiscal, pentru activităţi ocazionale.

Prin materialul de faţă se prezintă numai particularităţile în prestarea muncii pe bază de contract civil, de persoanele fizice neautorizate, care nu sunt înregistrate fiscal, pentru activităţi ocazionale.

Trebuie avut în vedere faptul ca sunt numeroase activitati a caror desfasurare pe baza de contracte de munca, cu timp de munca integral, sau partial, pe durata determinata sau determinata, este fie foarte greoaie, fie imposibilă.

Exemplu. Întocmirea la comanda a unei pagini web (site), a unor programe pe calculator, a unor lucrari de arta (de pictura, sculptura grafica etc.) si multe alte asemenea lucrari, destul de frecvente în perioada actuala, şi care vor fi tot mai multe în viitor, nu se vor face pe baza de „timp de munca”, indiferent câte ore de munca sunt necesare pentru realizare (timpul de munca fiind foarte diferit pentru întocmirea aceleiasi lucrari de la un executant la altul).

Realizarea unor asemenea lucrari cu caracter întâmplător, ocazional, care sunt executate inclusiv de „prestatori” elevi si studenti pentru „beneficiari” din afara României (de peste ţări, mări şi oceane), în special din ţările Uniunii Europene, devine tot mai mult o activitate curenta, pe cât de importanta, pe atât de complexa, atât din punct de vedere al încheierii de contracte de munca sau contracte civile, dar si din punct de vedere fiscal.

Spun acest lucru având în vedere procedura greoaie, şi insuficient reglementata, de întocmire, de catre o persoana fizica, în calitate de angajator, pentru alta persoana fizica, în calitate de angajat, atât a cartii de munca dar, în special, a documentelor necesare în aplicarea impozitului pe venit, precum a tot felul de declaratii, în timpul anului, dupa încheierea anului fiscal, calculul, retinerea si virarea impozitului etc.

Acestea sunt numai câteva dintre numeroasele si dificilele probleme care impun desfasurarea a numeroase activitati pe baza de contract civil de prestari servicii, si nu pe baza de contract de munca.

Însasi eliminarea, în mare masura, a muncii la negru (fara documente legale) depinde şi de modul în care se va reglementa problema prestarii muncii pe baza de contracte civile, scrie infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie