Hotararea ÎCCJ în privința împrumuturilor în franci elvețieni va fi obligatorie pentru toate instanțele

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va pronunța o hotărâre prealabilă care să tranșeze admisibilitatea cererilor clienților privind plata creditelor la cursul de la data acordării, așa-numita „înghețare” a cursului.

Franci elvetieniInstanța Supremă a fost sesizată de Tribunalul Dolj să lămurească interpretarea unor articole privind protecția consumatorilor, dar și dacă este aplicat principiul nominalismului la creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză.
ÎCCJ va lua o hotărâre crucială în privința împrumuturilor în franci elvețieni, care va fi obligatorie pentru toate instanțele și care va unifica practica magistraților.

Tribunalul Dolj a dispus ca ÎCCJ să pronunțe o hotărâre prealabilă prin care să interpreteze dacă prevederile din Codul Consumului din 2004, Ordonanța 21/1992 privind protecția consumatorilor și Legea 289/2014 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum, se circumscriu obligației legale a băncii de a informa consumatorul, în faza precontractuală, privind riscul ratei de schimb valutar.

Debitorii care au cerut instanței să le înghețe cursul de schimb la data la care au luat creditele, când francul valora cam jumătate din cât este acum, au primit hotărâri diferite de la instanțe. În timp ce unele instanțe au admis cererile debitorilor și le-au redus puternic ratele lunare – existând circa 150 de hotărâri în acest sens, dintre care 38 definitive – în mult mai multe cazuri magistrații au respins aceste cereri, motivând că nu pot dicta cursul la care trebuie rambursat un credit, scrie profit.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie