Ziarul Financiar: De ce să amânăm adoptarea euro? Trecerea la euro în 2019 este posibilă şi ar putea fi un moment astral în istoria recentă a României

 

Preşedintele României a declarat recent că anul 2019, prevăzut pentru aderararea la zona euro în „Programul de convergenţă 2015-2018” (aprilie 2015), este un termen nerealist, însă dezbaterea acestui subiect este necesară şi utilă, având în vedere că mai devreme sau mai târziu ţara noastră va trebui să adopte euro.
leu vs euro1Preşedintele României a declarat recent că anul 2019, prevăzut pentru aderararea la zona euro în „Programul de convergenţă 2015-2018” (aprilie 2015), este un termen nerealist, însă dezbaterea acestui subiect este necesară şi utilă, având în vedere că mai devreme sau mai târziu ţara noastră va trebui să adopte euro.

Conform „Tratatului de aderare la UE”/”Tratatului privind funcţionarea UE”, România, la fel ca celelalte noi state membre, majoritatea postcomuniste, este obligată să participe la Uniunea Economică şi Monetară (UEM) în momentul în care organismele europene împreună cu autorităţile naţionale apreciază că acest lucru este posibil. În prezent, România îndeplineşte criteriile prevăzute de „Tratatul de la Maastricht” şi ar fi nedrept să fie obligată să respecte criterii mai riguroase.

Problema nu este, deci, dacă România trebuie sau nu să adopte euro, ci dacă obţine mai multe avantaje aşteptând, ori intrând rapid în UEM. În principiu, în legătură cu această chestiune, la fel ca în privinţa altor aspecte ale epocii postcomuniste, se pot formula două poziţii: „gradualism” sau „terapie de şoc”, informeaza mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie