Miza bugetului pe 2017: păstrarea sau eliminarea reducerilor fiscale prevăzute de la 1 ianuarie

 

Guvernul Cioloş, al cărui mandat expiră în câteva luni, va face o schiţă de buget pe 2017, dar legea bugetului va intra în vigoare cel mai probabil prin martie viitor. Şefii Parlamentului au anunţat că nu votează anul acesta niciun buget.

buget1Vom face un proiect, dar nu ştim dacă în adoptăm în guvern, spune premierul Dacian Cioloş. Actualul parlament nu va adopta un buget pentru 2017; guvernul nu are legitimitatea să facă bugetul ce va fi gestionat de alt guvern, spune Liviu Dragnea, şeful PSD, cel mai puternic partid din România cu aspiraţii solide la guvernare.

Indiferent de opinii, guvernul în exercţiu este obligat de lege să transmită proiectul Parlamentului până la mijlocul lui noiembrie, chiar dacă Legislativul îl ia în consideraţie sau îl ignoră.

Legea bugetului pe 2017 ridică în faţa viitoarei guvernări următoarea sfidare: reducerile de taxe operate în 2015 şi 2016 vor împinge deficitul bugetar în acest an la 3% din PIB.

Codul fiscal în vigoare prevede, de la 1 ianuarie 2017, noi reduceri de impozite (eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea accizei speciale de 7 eurocenţi la carburanţi, reducerea TVA de la 20% la 19%). Toate acestea vor conduce, în opinia multora dintre economişti la majorarea deficitului bugetar dincolo de limita de 3% din PIB – până la 3,8% din PIB, potrivit raportului pentru România al Comisiei Europene. Există soluţii pentru evitarea acestei situaţii? Dacă veniturile statului ar creşte ca Făt-Frumos, nu ar fi o problemă. Dar toate prognozele arată că situaţia de graţie din acest an – un avans de 5% al economiei – ar urma să se reducă anul viitor. Mai mult, consumul a crescut puternic în 2015, cu 20% în medie pe fondul reducerii TVA şi al majorărilor de salarii, dar oferta internă nu face faţă şi, astfel, importurile cresc puternic şi pun în pericol echilibrele macro.
Lipsa investiţiilor în economie din trecut se reflectă acum în neputinţa ofertei interne de a satisface excesul de cerere şi, astfel, deficitele cresc puternic punând în discuţie consolidarea fiscală obţinută cu atâtea renunţări în anii de criză, scrie zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie