Partea întunecată a internetului este formată din psihopaţi, narcisişti şi sadici

 

Motivele pentru care mama şi tata ne sfătuiesc să nu ne spunem numele adevărat, adresa sau alte date importante pe internet nu sunt de basm, iar pe zi ce trece se înmulţesc şi devin din ce în ce mai numeroase şi opresive.
internetDacă ar fi să cosiderăm internetul o persoană, la început era tocilarul din colţul clasei care se visa la Harvard. Acum este un sociopat cu sindromul Asperger, care îţi va oferi sfatul de care ai nevoie când vrei să-ţi cumperi RAMi şi nu ştii câţi, dar îţi va întinde pistolul dacă ţi-a scăpat că eşti în depresie sau ai vreo boală cumplită.

Pe internet, oamenii experimentează libertatea oferită de anonimat, iar majoritatea persoanelor care nu se pot afirma în viaţa reală îşi stabilesc un nume de utilizator de tipul „anon32” sau „<trupafavorităaici><anulnaşteriiaici>” şi pleacă la „vânătoare” de persoane care pun la suflet fiecare cuvinţel şi le distrug psihic încetul cu încetul, pentru a câştiga notorietate.

Oamenii aceştia se numesc troli, iar termenul provine de la numele unei metode de furt de identitate online.

Trolii sunt creaturile acelea mitice, care se ascund în întuneric şi ameninţă oamenii – la fel şi psihopaţii, sadomasochiştii, sociopaţii, hoţii, escrocii, antisocialii şi criminalii de pe internet. Internetul le-a oferit posibilitatea să se afirme, iar ei tocmai asta fac: îşi găsesc o victimă pe care o atacă pe e-mail, Facebook, Twitter, Reddit, 4Chan, YikYak, Youtube, Instagram, Snapchat, Voat şi multe alte servicii online.

Există multe forme de „trolat” persoane fără vină, iar trolii le cunosc în întregime. Când utilizatorii nu consideră părerile trolilor amuzante sau corecte, trolii îi acuză că nu au simţul umorului. De exemplu, în 2011, trolii au acaparat pagini în memoria celor decedaţi pentru a face mişto de familiile îndurerate şi prietenii acestora.

În 2012, Anita Sarkeesian a început o campanie de strângere de fonduri pentru nişte filmuleţe pe YouTube despre misoginismul în jocurile video. Trolii au răspuns cu ameninţări cu bombă, cu moartea şi chiar un mini joc video care se numea „Bateţi-o pe Anita Sarkeesian”.

Potrivit revistei Time, un studiu arată că 70% dintre tinerii care folosesc internetul au avut cel puţin o dată contact cu trolii, iar 26% dintre femei au fost „vânate” online. Un alt studiu din 2014 arată că 5% dintre persoanele care au recunoscut că cei care „trolează” pe internet sunt narcisişti, sadici sau psihopaţi.

Trolii promovează ideea unui internet întunecat, parşiv şi misogin. Tot mai multe persoane care sunt agresate online susţin că legile existente sunt insuficiente pentru platformele online. Twitter şi Snapchat intervin când apare posibilitatea ca viaţa unui utilizator să fie în pericol. Dar celelalte website-uri? Internetul oferă o voce tuturor care au acces la el, dar este foarte probabil ca nu fiecare utilizator să merite această voce, scrie zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie