Neplata taxelor restante este abatere disciplinara?

 

Hotararea O 30-08.08.2016 , pe langa marirea taxei profesionale a mediatorilor, la articolul 3 prevede:
„3.a) Mediatorul cu o restanta la plata mai mare de trei ani are obligatia sa achite la zi debitul inregistrat, datorat Consiliului de mediere, pana cel mai tarziu la data de 31 decembrie a anului in curs. In caz de neplata fapta mediatorului se considera abatere disciplinara si va fi supus cercetarii disciplinare conform reglementarilor legale in vigoare sub danctiunea incetarii calitatii de mediator.
b) La suma restanta datorata, disctinct de masura incetarii, se va aplica o penalitate de intarziere corespunzatoare de 0.01% pe fiecare zi de intarziere.”

juramant-biblieReglemenatarile legale in vigoare, la care se face referire in textul hotararii, sunt cuprinse in legea 192/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, care in Sectiunea 3 Raspunderea mediatorului, la articolul 38 prevede:
„Art. 38
Raspunderea disciplinara a mediatorului intervine pentru urmatoarele abateri:
a) incalcarea obligatiei de confidentialitate, impartialitate si neutralitate;
b) refuzul de a raspunde cererilor formulate de autoritatile judiciare, in cazurile prevazute de lege;
c) refuzul de a restitui inscrisurile incredintate de partile aflate in conflict;
d) reprezentarea sau asistarea uneia dintre parti intr-o procedura judiciara sau arbitrala, avand ca obiect conflictul supus medierii;
e) savarsirea altor fapte care aduc atingere probitatii profesionale.”

In textul legii sunt prevazute ca abateri disciplinare doar actele si faptele rezultate direct din activitatea profesionala a mediatorului.
Se regaseste neplata taxelor restantante la abaterile disciplinare sau poate fi incadrata in textul legii?
La urmatorul articol sunt stabilite si sanctiunile, in functie de gravitatea abaterii:
Art. 39
(1) Sanctiunile disciplinare se aplica in raport cu gravitatea abaterii si constau in:
a) observatie scrisa;
b) amenda de la 50 lei (RON) la 500 lei (RON);
c) suspendarea din calitatea de mediator, pe o durata de la o luna la 6 luni;
d) incetarea calitatii de mediator.”
Legea prevede niste etape pana sa ajunga la sanctiunea cea mai drastica-incetarea calitatii de mediator- iar aceste sanctiuni se aplica doar abaterilor prevazute la articolul 38.

In aceste conditi, se incadreaza neplata taxelor la sanctiune?

Poate fi incadrata neplata taxelor la abatere profesionala?
Calitatea de mediator a fost dobandita sau am fost numiti  in functia de mediator?
Inceteaza calitatea de mediator pentru neplata taxelor?

Din formularea hotararii reiese ca exista mediatori cu o restanta mai mare de trei ani si ca obligatia de achitare le revine doar acestora.
Sumele care au depasit 3 ani nu sunt prescrise?
Oare se intreaba cineva care este motivul pentru care nu au platit acei mediatori taxele?
Sa fie lipsa veniturilor din mediere? Sa fie costurile intretinerii birourilor mai mari decat veniturile? Sa aduca bani de acasa pentru a plati taxele care nu mai merg pentru promovarea profesiei ci pentru sustinerea costurilor Consiliului de Mediere?
Ar fi fost mai potrivite niste masuri care sa permita mediatorilor sa aiba venituri in loc de mariri de taxe si sanctiuni?
Motivatia si satisfactia financiara din practicarea profesiei de mediator ar fi dus la neplata taxelor?

Nu mai este o hotarare a Consiliului pe aceasta tema care nu a fost aplicata? Ce prevede HotarareaHotărârea-O-04-din-19.02.2016-privind-achitarea-taxelor-profesionale-restante si de ce a fost nevoie de inca o hotarare?

Poate pentru ca definita probitatii ( cinste, corectitudine, incoruptibilitate, integritate, lealitate, onestitate- dupa cum prevede dex-online) profesionale nu are de a face cu  taxele?

Aceste masuri m-au obligat sa ma intreb:

Ce reprezinta Consiliul de Mediere in relatia cu mediatorii? Este asociatie profesionala a mediatorilor? Este sindicat? Este angajatorul mediatorilor? Sustine consiliul medierea si mediatorii? Presteaza mediatorii activitati de mediere petru consiliu astfel incat sa poata fi invocata incalcarea probitatii profesionale in relatia dintre mediatori si CdM?
Cate procese in instanta vor urma daca se aplica hotararea? Cine va avea de castigat? Cine va plati despagubiri mediatorilor care vor castiga procesele?
Cati dintre colegi vor invoca afirmatia facuta, intr-un alt proces al CdM-ului, de catre consilierul juridic al Consiliului care a spus ca Hotararile Consiliului de mediere nu sunt obligatorii?

Cat despre aplicarea penalitatilor de intarziere……No comment.

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie