Forumul Judecatorilor din Romania: Dacă nu ar fi existat o reacţie a unor asociaţii profesionale, atunci această „ilegalitate” ar fi produs efecte pe termen nedefinit

 

Curtea Constituțională a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for.

Forumul-judecatorilor-300x107CCR a declarat neconstituțională interpretarea dată de Senat legii prin care opt membri CSM au fost validați cu mandate pline de 6 ani deși au venit pentru restul de mandat în locul altora, interpretare agreată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, mandatele acestor magistrați vor înceta în acest an, la fel ca în cazul celorlalți membri CSM cărora li se încheie mandatul la termen.

La cererea CSM, Senatul a decis în martie ca 8 membri ai Consiliului, investiți în funcții ulterior alcătuirii CSM din 2011 și care au ocupat locuri rămase vacante din diverse motive, să aibă un mandat întreg de 6 ani. Hotărârea îi viza pe Alina Ghica, Florentina Gavadia, Bogdan Gabor, Gheorghe Muscalu, Mona-Lisa Neagoe, Adrian Bordea, Luminita Palade și Daniela Ciochina. Practic, mandatele acestora erau prelungite până la împlinirea termenului de 6 ani, atât cât este durata mandatului unui membru CSM.

Cu alte cuvinte, CCR a decis faptul că CSM este un organ colectiv, ales pe un mandat de 6 ani. Dacă mandatul unui membru încetează îniante de termen, noul membru își va desfășura activitatea pentru restul de mandat, până la expirarea termenului de 6 ani al mandatului Consiliului, subliniază judecătorii.

Decizia Curţii restabileşte legalitatea mai presus de calitatea persoanelor, reprezentând totodată dovada că mecanismele de apărare a statului de drept funcţionează, dacă ele sunt accesate cu bună credinţă şi încredere”, a declarat Bogdan Mateescu, membru UNJR, informeaza cotidianul.ro

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” arată, după decizia Curţii Constituţionale privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, că demisia din funcţia de preşedinte al CSM ar reprezenta „o reacţie firească”.

Reacţia vine după ce Curtea Constituţională a României a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi magistraţii aleşi în acest for, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial.

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” solicită preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi asume întreaga răspundere pentru situaţia creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor „scrisori”, prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv şi netransparent modalitatea de interpretare şi aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM. (…) Demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacţie firească în urma gravelor consecinţe ale Hotărârii Senatului din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă şi care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, toţi judecătorii acestei instanţe fiind acuzaţi de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie„, se arată într-un comunicat al FJR.

De asemenea, FJR acuză lipsa de reacţie publică a membrilor CSM faţă de această situaţie.
Solicităm, de asemenea, să existe o asumare publică a lipsei de reacţie care a permis o atare ingerinţă în funcţionarea unei autorităţi publice cu rol de garant al independenţei justiţiei din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat în mod direct de efectele hotărârii Senatului, dar şi din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situaţie, printre aceştia regăsindu-se şi ministrul Justiţiei, în calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii„, se precizează în comunicat.

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” susţine că, dacă nu ar fi existat o reacţie a unor asociaţii profesionale, atunci această „ilegalitate” ar fi produs efecte pe termen nedefinit, scrie stiripesurse.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie