Ciprian Paun, avocat: Bancile nu au nimic de pierdut, dacă raportul contractual a fost corect
„Legea dării în plată nu are viaţă lungă”, a susţinut consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, invocând înălcarea unor “rigori juridice”.
Avocatul clujean Ciprian Păun a analizat pentru “Adevăul” ce şanse au bancherii să schimbe legea dării în plată prin excepţii de constituţionalitate.
Reprezentanţii băncilor din România privesc cu circumspecţie adoptarea legii dării în plată. Aceeaşi atitudie o au şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), care ar trebui să fie un arbitru echidistant în relaţiile dintre clienţi şi bănci. Consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la Dirig24.ro că „legea dării în plată nu are viaţă lungă, pentru că sunt încălcate câteva rigori juridice care nu vor putea să treacă dincolo de procesele care vor avea loc, unele în ţară, altele în străinătate”. Avocatul clujean Ciprian Păun a făcut pentru “Adevărul” o analiză a argumentelor juridice pe care băncile le-ar putea invoca împotriva unui client care cere darea în plată.
Avocatul susţine că “darea în plată” funcţiona şi în vechiul cadrul legislativ: “o persoană fizică ce nu putea plăti era executată de bancă, nu direct, ci printr-un executor judecătoresc, iar cheltuielile aferente executării silite erau suportate de consumator”. Legea dării în plată elimină din ecuaţie executorul judecătoresc şi îl scuteşte pe consumator să plătească diferenţa dintre restul de credit şi suma cu care banca valorifică imobilul. “Băncile nu au nimic de pierdut într-un raport contractual corect. Dacă avem un contract din 2007, iar imobilul este dat în plată, banca pe lângă suma obţinută din valorificarea acestuia, beneficiază şi de ratele primite de la client până în acel moment”, explică Păun, conform adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!