ANAF: Contribuabilul trebuie sa fie tratat ca partener

 

În mediul de afaceri, Fiscul are reputația de instituție irezonabilă, inflexibilă și opacă. Această realitate este conștientizată și de conducerea instituției, care anunță că a venit vremea schimbării: contribuabilul nu trebuie să mai fie tratat ca un potențial infractor, ci ca un partener.
anaf noua siglaFiscul se află în plin proces de regândire a proceselor interne şi va insista pe o colectare mai bună, prin dialog. Asta a declarat la emisiunea Capital TV Dragoş Doroş, preşedintele ANAF, în momentul în care a fost pus să comenteze una dintre miile de plângeri care vin în fiecare an de la mediul de afaceri: un antreprenor a rămas fără reacție în momentul unei inspecții în care a fost penalizat, dar nu i s-a spus ce a greșit, fiind sfătuit să-și găsească consultanți.

Dialogul de care vorbesc, între ANAF și contribuabil, se face înainte de control. Până acum nu s-a făcut așa cum trebuie, dar nu în ultimii doi, trei,cinci ani sau zece ani. Pur și simplu, nu s-a făcut așa cum trebuie! Dialogul acesta trebuie să aibă loc permanent între contribuabil și administrația care îl are în grijă, cu niște oameni dedicați sau cu colectivul de acolo, dar trebuie să găsească o poartă deschisă așa încât atunci când are o problemă zilnică de dubiu în privința taxelor sau tratamentului fiscal să aibă cu cine să vorbească și cu cine să se consulte”, explică președintele ANAF. Astfel, el consideră că, printr-o deschidere mai mare a instituției către contribuabil, multe dintre probleme se vor rezolva de la sine. „Cei de la Control nu vor mai veni decât în urma analizei de risc. Noi determinăm care sunt contribuabilii care au risc fiscal mic, mijlociu și mare – iar ei vor vorbi doar cu contribuabilul cu risc mare. Menirea controlului este să constate stări de fapt, prevenția este terminată la acel moment”, a explicat Doroș.
Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie