Ciprian Dragomir, Ministerul Muncii: Medierea este necesara. In noi veti avea un sprijin si puteti conta pe colaborarea noastra sincera

 

„Eu, nefiind clujean, as putea sa confirm tot ce s-a spus despre Cluj, despre excelenta si frumusete.
Legat de profesia pe care dumneavoastra v-ati ales-o, vreau sa va spun ca sunt unul dintre cei care acum 5 ani de zile, ca reprezentant al Ministerului Muncii, am sustinut alaturi de colegi din mediul sindical si mediul patronal, introducerea in actuala lege 62/2011, Legea dialogului social, posibilitatea medierii conflictelor colective de munca. Este o prevedere referitoare la infiintarea Oficiului de mediere si arbitraj.

Ciprian Dragomir, Ministerul Muncii

Ciprian Dragomir, Ministerul Muncii

Pana in prezent am inaintat cel putin 3 proiecte de hotarari de Guvern pentru infiintarea acestui Oficiu de mediere si arbitraj. As vrea sa multumesc Ministerului jJustitiei care, de fiecare data, ne-a facut observatii si in cele din urma doua dintre ele au fost avizate. Din nefericire blocajul a ramas la Ministerul de Finante.

Asa cum spunea si doamna judecator(nn Anca Gheorghiu), nu putem obliga la mediere.
Din punctul meu de vedere, si al colegilor mei cu care am fost la acel moment la negocierea acestui act normativ, medierea este necesara.
Ministerul Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, si chiar cu noi, incercam sa facem partea de conciliere care este o etapa obligatorie intr-un conflict colectiv de munca. Avem experienta faptului ca nu toate concilierile au dus la finalizarea conflictului colectiv de munca. S-a ajuns la proteste, s-a ajuns la greve, intr-un cuvant la probleme sociale. Ceea ce ne intereseaza pe noi ca reprezentanti ai statului, este sa diminuam numarul conflictelor sociale, numarul nemultumirilor sociale, ca atare, cred ca avem nevoie si de mediere in acest domeniu.
De aceea, va solicit sa fiti partenerii nostrii, sa incercam impreuna sa promovam in continuare infiintarea acestui Oficiu de mediere si arbitraj al conflictelor colective de munca.

Noi am derulat un proiect cu parteneri din Norvegia care intr-adevar, alaturi de Olanda, au o vasta experienta in domeniul solutionarii conflictelor de munca(vorbesc de domeniul de care ma ocup), si am mers impreuna cu colegi de la sindicate si de la patronate in Norvegia, pentru a vedea la fata locului cum se solutioneaza aceste conflicte.
Inainte de toate, trebuie sa intelegem, totusi, ca dialogul social nu trebuie neaparat sa fie tripartit, cu implicarea Guvernului si a altor institutii aflate in subordinea guvernului.

Dialogul social trebuie sa fie, in primul rand, bipartit: intre sindicat si patronat. Aici trebuie gasite solutii, si aici trebuie sa intervina mediatorul.
Incercam si speram, la un moment dat, sa gasim si resursa financiara pentru ca aceste medieri ale conflictelor colective sa fie gratuite.
Iar maine, daca o sa avem ocazia, o sa va prezint niste date statistice pe care le avem noi referitoare la ultimul an, 2015:numar de conflicte, numar de concilieri, numar de conflicte solutionate in urma concilierii, si poate aceste date va vor fi de ajutor.
Si, ca o concluzie a acestui eveniment poate spuneti ca este necesara infiintarea acestui oficiu.
Cel putin in noi, Ministerul Mincii- Directia de dialog social, veti avea un sprijin si puteti conta pe colaborarea noastra sincera.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie