Andrea Chis, judecator: Accesul la justitie se face si prin accesul la mediere

 

,,Oamenii sunt ca o apa tulbure, noi suntem cei care venim sa curatam apa. Trebuie sa venim sa facem tot posibilul sa fie o apa limpede„, a spus judecatoarea Andrea Chis la inceputul prezentarii temei sale” Perspectiva judecatorului asupre nevoii de mediere” la Conferinta „Medierea in Romania-necesitate si normalitate”-Gala Excelentei in Mediere 2016.
Andrea Chis„In sala de judecata exista o energie negativa si tu ca judecator preiei din energia partilor. Eu incerc de fiecare data sa zambesc in sala de judecata, sa aduc calm si liniste, sa aplanez conflictele din sala de judecata. Profesorul meu spunea ca un judecator devine judecator bun dupa 10 ani. Iar eu cred in rolul activ al judecatorului in crearea legii.
Sunt doua metode de abordare a conflictelor : din perspectiva legislativa si nu iese mai nimic, conflictul ramanand, si a doua plecand de la starea de fapt si mergand spre starea de drept.
Rezolvarea conflictului prin instanta este o pierdere totala pentru parti din punct de vedere al: timpului, banilor si nervilor.
Judecatorul are posibilitatea de a-i impaca sau de a-i trimite la mediere. Ideea de judecator duce la ideea de duritate, respect.
Eu sunt judecator la curtea de apel de 12 ani, judec apeluri si recursuri, faza ultima de judecare a unui proces. Desi eu mi-am dorit,nu am reusit sa convind deloc partile sa mearga la mediere si imi pot explica acest fapt numai dintr-un singur motiv,si anume acela ca este ultima cale si macar una dintre parti are impresia ca va castiga si atunci refuza sa mearga la mediere.
Dupa hotararea Curtii Constitutionale situatia a fost mai delicata. Parerea mea este totusi ca CC nu a realizat ce inseamna sedinta de informare cu privire la avantajele medierii pe situatia de fata nu pe lege. Nu a inteles ca sedinta de informare nu este referitoare la articolul de lege ci la cum se aplica medierea situatiei de fapt.
Medierea este o procedura amiabila si liber asumata.
Propun ca in modificarea legii sa se introduca incercarea de consiliere, incercarea de mediere, iar aceasta sa fie obligatorie in anumite spete.
Mirela Dragu, Andrea ChisAccesul la justitie se face si prin accesul la mediere. Se pune semnul egal intre justitie si dreptate, iar medierea nu este o incalcare a dreptului de acces la justitie.
Consider ca ar fi bun un regulament care sa reglementeze cum se face medierea, in cate sedinte, cu respectarea art.21 din Constitutie.”

A consemnat pentru MediereNet- Mirela Dragu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie