Guvernul a adoptat modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a Legii privind infiintarea ANL
Guvernul a aprobat legislatia secundara pentru punerea in aplicare a modificarilor aduse Legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Locuinte, referitoare la facilitatile de locuire pentru tinerii carora sursele de venit nu le permit achizitia unei locuinte in proprietate sau inchizierea in conditiile pietei, inclusiv pentru tinerii specialisti din sanatate si invatamant.
Printr-o Hotarare, Guvernul a adoptat modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Astfel, se modifica varsta pana la care pot primi repartitie pentru locuinta tinerii, respectiv in cel mult 36 de luni de la implinirea varstei de 35 de ani. De facilitati locative vor beneficia si tinerii specialisti din sanatate, categorie in care sunt inclusi si tinerii rezidenti. Locuintele pentru tineri destinate inchirierii vor fi repartizate inclusiv pentru tinerii specialisti din invatamant si sanatate, atat din fondul de locuinte nou construite, cat si din cele pentru care au fost reziliate de drept contractele de vanzare cu plata in rate. Analizarea cererilor pentru locuintele destinate inchirierii exclusiv unor specialisti din sanatate si educatie se face de catre comisii sociale, constituite de catre primarul localitatii, pe baza criteriilor specificate in noile norme de aplicare a legii.
Pentru construirea de noi locuinte ANL, vor fi preluate de la autoritatile publice locale doar acele terenuri destinate constructiei de locuinte prin programele guvernamentale pentru care sunt viabilizate pana la limita exterioara a perimetrului destinat constructiilor. Necesitatea si oportunitatea proiectelor sunt stabilite in colaborare cu autoritatile publice locale, luand in considerare si solicitarile depuse de posibilii beneficiari, si inregistrati in baza de date gestionata de ANL. Tema de proiectare este stabilita de ANL, iar plafonul maximal de cost este aprobat de catre Consiliul de Administratie al ANL. Locuintele se repartizeaza in baza unor criterii aprobate de Consiliul de Administratie al ANL.
Prin ANL se deruleaza Programul guvernamental pentru constructia de locuinte pentru tineri destinate inchirierii si despre Programul de constructii locuinte proprietate personala, realizate prin credit ipotecar. In ceea ce priveste programul de constructii locuinte proprietate personala, realizate cu credit ipotecar, adica program propriu al ANL, exista o serie de particularitati in derularea programului constand in faptul ca se adreseaza tuturor persoa¬nelor cu cetatenie romana, care au implinit varsta de 18 ani si care doresc sa cumpere o locuinta construita prin intermediul agentiei.
Pentru a cumpara o locuinta construita prin acest program, este nevoie de finantare, reprezentata de un avans (depus de solicitant) si de un credit ipotecar (contractat de la bancile partenere). Locuintele se repartizeaza in baza unor criterii aprobate de Consiliul de Administratie al ANL.
Prin normele metodologice aprobate astazi se mai stabileste:
- Modul in care se determina valoarea de vanzare a locuintelor realizate prin programul de constructii locuinte proprietate personala, realizate prin credit ipotecar, necontractate la data finalizarii lucrarilor;
- Modul de plata al penalitatilor in situatia in care chiria nu este platita la termenul stabilit,
In situatia in care locuintele ANL nu se repartizeaza in totalitate, autoritatile administratiei publice locale si centrale, dupa caz, raspund de paza si conservarea imobilelor preluate pana la repartizarea acestora catre beneficiarii de drept, urmand sa efectueze pe cheltuiala lor toate remedierile necesare la imobilele preluate si nerepartizate la care se constata deteriorari ca urmare a neutilizarii lor.
Noile norme metodologice stabilesc si atributiile administratorilor, in sensul ca acestia inregistreaza in contabilitate locuintele pe care le au in administrare, cu respectarea prevederilor legale in materie, si le supun procedurilor de reevaluare si amortizare, precum si faptul ca administratorul locuintelor exer-cita operatiuni specifice unui proprietar in numele statului, in sensul ca isi da acordul pentru racordarea/debransarea locuintelor la/de la retelele de utilitati; imbunatatirile care se aduc locuintelor la solicitarea chiriasului; iesiri din indiviziune, alipiri, dezlipiri care nu aduc atingere proprietatii publice/private a statului; inscrierea mentiunilor in extrasul de carte funciara.
Noile norme de aplicare detaliaza situatiile in care se poate realiza schimbul de locuinte intre chiriasi sau intre unitati administrativ-teritoriale diferite.
Astfel, la solicitarea chiriasilor, administratorii locuintelor pot realiza un schimb de locuinte cu asigurarea exigentelor minimale prevazute in anexa nr. 1 la Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza unei conventii/acord intre chiriasi.
In situatii temeinic justificate, administratorii locuintelor pot dispune, cu respectarea prevederilor Legii nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, schimbarea locuintei atribuite unui chirias cu o alta locuinta vacanta de aceeasi categorie. Sunt considerate situatii temeinic justificate situatiile in care:
- se constata ca titularului contractului de inchiriere i s-a modificat starea civila si/sau numarul persoanelor aflate in intretinere,
- la repartitie nu s-au putut asigura suprafetele minimale in raport cu numarul de persoane,
- i s-a modificat locul muncii intr-o alta unitate administrativ-teritoriala.
Schimbul de locuinte se poate realiza numai in cazul imobilelor aflate in exploatare si din aceeasi categorie de locuinte construite de ANL, fiind exceptate locuintele noi, inclusiv in cazul imobilelor situate in unitati administrativ-teritoriale diferite. In cazul in care schimbul de locuinte se realizeaza intre locuinte amplasate in unitati administrativ teritoriale diferite este necesar acordul ambelor autoritati ale administratiei publice locale care detin locuintele in administrare.
Sursa: gov.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!