Inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Calendar MADR de actiuni de informare
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a prezentat, in sedinta de guvern de miercuri, 30 martie 2016 la solicitarea premierului Dacian Ciolos, o informare privind produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice.
Romania are, la ora actuala, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.
De asemenea, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ”Novac afumat din Tara Barsei” – IGP.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) este implicat si consiliaza grupurile interesate de inregistrarea unor produse romanesti conform sistemelor de calitate europene, astfel incat sa parcurga fara probleme intreaga procedura. In prezent, au fost depuse la MADR, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana, documentatiile pentru alte doua produse romanesti: ”Cascavalul de Saveni” (jud. Botosani) si ”Carnati de Plescoi” (jud. Buzau).
Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene.
In sedinta de guvern din 16 martie, premierul Dacian Ciolos i-a solicitat ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri sa aiba in vedere o serie de masuri prin care sa poata fi stimulata pe viitor pregatirea dosarelor de inregistrare si protectie si de promovare a acestor produse. Un prim pas in acest sens a fost deja facut de Guvern, prin aprobarea unui memorandum privind acordarea de ajutoare de minimis operatorilor economici pentru promovare si participare la targuri si expozitii internationale.
Sursa: gov.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!