Elaborarea noii Strategii Energetice a Romaniei pana in 2030. Ministerul Energiei organizeaza dezbateri pana la jumatatea lunii aprilie

 

Ministerul Energiei a prezentat in sedinta de guvern de astazi stadiul procesului de elaborare a noii Strategii Energetice a Romaniei pana in 2030, cu proiectii in perspectiva anului 2050, proces reluat de minister in noiembrie 2015, in conformitate cu atributiile conferite si obiectivele asumate in Programul de Guvernare.

dezbatere publicaPrima etapa, de actualizare a datelor, informatiilor si analizelor privind sectorul energetic romanesc, a fost finalizata in termenul asumat, 15 februarie a.c., iar documentul elaborat privind starea sistemului energetic romanesc a fost postat, pentru consultare publica, pe site-ul Ministerului Energiei (http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2016/03/Actualizare-Analiza-sistem_draft-final_19-feb-2016-1.pdf ).

In prezent, este in curs de desfasurare etapa de analiza calitativa, care se va finaliza pe 15 aprilie a.c. si consta in desfasurarea unor sesiuni specializate de lucru cu specialisti in energie, petrolul si gaze naturale, eficienta energetica, energie termica si cogenerare, managementul cererii de energie, guvernanta energetica, securitate si diplomatie energetica, conform calendarului anuntat, de asemenea, pe site-ul ministerului. Seria acestor intalniri a fost precedata de reuniuni ale Consiliului Consultativ si ale Consiliului Director ale Strategiei Energetice, iar prezentarile si minutele dezbaterilor care au avut loc pana acum au fost publicate pe site-ul Ministerului Energiei.

Continutul tuturor acestor discutii si al propunerilor strategice sectoriale vor fi incluse in rapoartele elaborate la finalul fiecareia dintre aceste sesiuni de lucru, pe baza carora va fi elaborat, pana la 25 aprilie a.c., un raport integrat al etapei de analiza calitativa. Documentul va mentiona optiunile de politici pentru realizarea obiectivelor sectoriale, precum si solutiile intermediare ce urmeaza a fi implementate in perioadele de tranzitie.

Urmatoarea etapa de elaborare a noii Strategii Energetice a Romaniei, cea de analiza si modelare cantitativa, va consta in elaborarea si analiza unui numar de trei scenarii de dezvoltare ale sectorului energetic romanesc in perspectiva anului 2030, aliniate la obligatiile de energie si de mediu asumate de tara noastra. Serviciile de modelare cantitativa vor fi angajate prin achizitie publica iar elaborarea caietului de sarcini este la ora actuala in stadiu final.

Termenul pentru receptia acestui studiu de modelare cantitativa este 15 august 2016, urmand ca pe baza lui si a raportului integrat al etapei de analiza calitativa sa fie finalizat, pana la 15 septembrie a.c., raportul sintetic final al noii Strategii Energetice si anexele tehnice aferente.

Noua Strategie Energetica a Romaniei va urmari obiective aliniate cu angajamentele europene si internationale ale tarii noastre privind contracararea fenomenului de incalzire globala si dezvoltarea surselor de energie verde si este centrata pe imperativele securitatii energetice nationale si ale competitivitatii pietelor de energie si a economiei in ansamblu.

Sursa: gov.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie