Unde gasim mediatori?

 

Am urmat cursul de formare ca mediator in 2008, sunt mediator autorizat din ianuarie 2009 si lucrez ca mediator inca de la autorizare.

Anca Stancu,mediator

Anca Lucia Stancu, mediator

Am intrat in aceasta profesie din convingere si din dorinta de a le oferi oamenilor aflati in situatii grele si neplacute ale vietii lor posibilitatea de a decide ei pentru ei. Mi-am trait propriile experiente in instanta si pana la urma solutiile mi le-am gasit singura. Serviciile unui mediator mi-ar fi prins bine dar, pe atunci, nu stiam de existenta acestei alternative. Nu stiam ca medierea este procedura de rezolvare a conflictelor care pune puterea si responsabilitatea solutiei in mainile celor care au trait experienta conflictului pe care doresc sa il finalizeze.

„Nu am auzit de mediere si mediatori”

Pentru ca in 2009 prea putina lume stia despre mediere mi-a fost clar ca e nevoie sa promovez medierea pentru a o face cunoscuta. La cursul de formare am invatat cum sa conduc o mediere, cum sa comunic in mediere dar nu s-a discutat nimic despre cum sa procedez pentru a avea parti in mediere.
Asa ca am pornit pe drumul promovarii medierii vorbind familiei, prietenilor, vecinilor despre ce este medierea si care ii sunt beneficiile. Am continuat cu intalniri cu managerii departamentelor juridice de la firmele de stat si private. Rapid am constatat ca acest mod imi consuma foarte mult timp si ca atunci cand lucram ca mediator nu aveam timp sa promovez medierea, iar cand promovam medierea nu aveam timp sa mediez. Pentru o perioada am ales sa mediez.
Dar mereu ma loveam de lipsa unei surse de informatii despre mediere pe care sa o pot indica partenerilor mei de discutii care isi manifestau interesul fata de aceasta procedura. „Nu am auzit de mediere si mediatori” era ceea ce auzeam la fiecare intalnire. Din aceasta nevoie manifestata de ei s-a nascut proiectul revistei online a mediatorilor din Romania, MediereNet.ro Din acel moment a fost mai usor sa mentionez sursa si chiar am observat ca interlocutorii mei accesau site-ul inainte de intalnirea cu mine.

„Unde putem intalni mediatori?”
Nu a fost suficient. Urmatoarea intrebare si-a facut rapid aparitia: „Unde putem intalni mediatori? Site-ul este benefic, dar noi avem nevoie de nume, chipuri, peroane reale care profeseaza ca mediatori. Vrem sa va cunoastem.” Acesta a fost momentul in care am inteles ca evenimentele strict profesionale in care mediatorii se intalnesc intre ei si discuta avantajele si problemele profesiei nu vor putea continua la nesfarsit deoarece le lipsea un ingredient important: interactiunea cu potentialii clienti.

Dar cum sa starnesti curiozitatea si sa atragi atentia celor care au nevoie de mediere dar nu o folosesc pentru ca stiu prea putine despre ea? Cum sa ii motivezi pe mediatori sa se adune si sa isi valorifice experienta si rezultatele obtinute? Ce ar fi de facut astfel incat aceasta intalnire a mediatorilor sa aiba un impact puternic in mass-media si sa afle cetatenii romani despre existenta mediatorilor si a medierii?
Din experienta conferintelor, a meselor rotunde, a workshop-urilor si a cursurilor de formare continua, a nevoilor de apartenenta si de recunostere profesionala exprimate de colegii mediatori s-a infiripat conceptul Galei Excelentei in Mediere.

 „Acestia suntem noi, mediatorii. Suntem aici pentru voi!”

Da, este important sa fim bine pregatiti!
Da, este important sa ne cunoastem si sa impartasim experiente!

Dar nu este suficient.
Este important sa avem propriul eveniment in care sa putem spune cu mandrie ca suntem mediatori romani si avem rezultate pe care nu ne sfiim sa le facem cunoscute.Atatea cate sunt.

Organizarea fiecarei editii a adus noi si noi provocari. Am invatat din experienta organizarii, din criticile colegilor neparticipanti, din feedback-urile participantilor si invitatilor. Ne adaptam si evoluam. Comunicarea directa pe care membri din echipa de organizare o au cu colegii mediatori ne este de mare ajutor pentru ca ne permite sa le aflam nemultumirile, nevoile, dorintele si planurile de viitor. E adevarat ca unele din aceste nevoi nu le putem acoperi.
Dar impreuna putem spune, odata pe an, „Acestia suntem noi, mediatorii. Suntem aici pentru voi!” , la Cluj-Napoca, la Gala Excelentei in Mediere.

Gala Excelentei in Mediere este traditie!

Faptul ca:

  • sunt cativa zeci de colegi, din toate zonele tarii, care participa la fiecare editie spune mai mult decat as putea eu exprima prin cuvinte;
  • am ajuns la cea de-a IV-a editie se datoreaza seriozitatii, credibilitatii si implicarii organizatorilor, participantilor, sustinatorilor medierii si ai evenimentului, cat si, bineinteles, mass-mediei locale si nationale;
  • avem parteneri de elita  care ne sunt alaturi inca de la prima editie si ca in fiecare an avem parteneri noi, vorbeste de la sine.

Timpul poate fi cumparat cu mediere!

Am lucrat peste 20 de ani in mediul de afaceri.

Nu ca angajat la o multinationala, firma de stat sau privata ci ca asociat. Am investit timp, bani, creativitate si mi-am asumat riscuri.

Am pornit cu o toneta in centru si am ajuns la o firma cu peste 200 de angajati. Am invatat din mers. Am gresit, am platit si am invatat. Am fost pusa intr-o sumedenie de situatii si a fost nevoie sa gasesc solutii, sa iau decizii. Am invatat din aceste experiente traite. Privind retrospectiv am constientizat in cat de multe situatii medierea mi-ar fi fost de mare ajutor, la nivel de top management. Cum ar fi putut sa imi fie de folos pentru a creste mai bine si mai rapid afacerea si pentru a-mi oferi ceva de care aveam mare nevoie:TIMP.

In intalnirile pe care le am cu reprezentanti ai mediului de afaceri le vorbesc despre mediere. Si am observat schimbarea de atitudine. De unde in urma cu cativa ani erau sceptici, acum sunt din ce in ce mai interesati si dispusi sa apeleze la serviciile unui mediator. Am constatat ca a crescut numarul celor care si-au rezolvat situatii prin mediere si sunt incantati de rezultate. Si isi exprima dorinta de a cunoaste mediatori.

Nu le este suficient o sigla, o lista sau un nume. Vor sa asocieze un chip unui nume! Interesul manifestat de oamenii de afaceri fata de mediere a indicat ca acum este momentul prielnic pentru ca reprezentantii mediului de afaceri sa se intalneasca cu elita mediatorilor din Romania,pentru a pune bazele unor colaborari fructoase.

In ultima vreme aud din ce in ce mai des intrebarea: Unde gasim mediatori?
Raspunsul imi vine firesc pe buze: la Gala Excelentei in Mediere!

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie