Infractiunile pretabile la mediere si avantajele medierii in materie penala

 

“Omul e supus greselii, dar tot omul poate ierta greseala semenului sau si cu ajutorul unui Mediator”

Cu intrarea in vigoare a NCP SI NCPP si altor legi speciale, Romania a intrat in randul Europei pe linia justitiei restaurative astfel ca partea vatamata,prejudiciata(victima)cat si cel care a comis o infractiune pot sa ajunga la o intelegere,printr-un ACORD DE MEDIERE. Noile coduri lasa partii vatamate mai multa libertate de miscare si actiune, iar puterea de decizie a acesteia este strans legata de interesul si nevoile personale.Cu noua legislatie penala se incurajeaza posibilitatea apelarii la Procedura Medierii, astfel ca in art.78,81 al.1 si art.83 lit.g din NCP se mentioneaza ca suspectul,inculpatul,partea vatamata,partea civila si partea responsabila civilmente au dreptul de a lua la cunostinta ca pot apela la un Mediator si la Mediere.

vasile vargan galaTotodata s-a stabilit exonerarea raspunderii penale a faptuitorului, in cazul cand persoana vatamata prin Acordul de mediere nu mai are nici o pretentie fata de suspect sau inculpat ajungand la o intelegere , decizia acesteia fiind definitiva si irevocabila.

Prin lege s-a stabilit ca activitatea de impacare a partilor poate fi efectuata si de o terta persoana autorizata, MEDIATORUL. Astfel ,prin emiterea Legii 192 din 16 mai 2006,privind medierea si organizarea profesiei de mediator,modificata si republicata,s-a stabilit ca si MEDIATORUL impreuna cu partile pot solutiona conflictul pe cale amiabila,in conditii de neutralitate,impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.Legiuitorul a dat importanta medierii ca o activitate speciala in normele juridice romanesti si astfel ca, in baza art 4 a stabilit ca,Medierea este o activitate de interes public.

Chiar daca in art. 67 alin. 2 se arata ca, nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii, la art. 6 se mentioneaza clar ca,organele judiciare si arbitrale precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale vor informa partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le vor indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele.

Depinde de organele judiciare,arbitrale si juridictionale ,cat de repede vor dori sa aplice in practica de zi cu zi, acest act normativ modern, european.
Trebuie precizat ca in legea medierii s-a stabilit ca fiecare parte sa aiba dreptul la un avocat si daca este cazul,la serviciile unui interpret.
In procesul- verbal ce se va intocmi la terminarea sedintei de mediere, mediatorul va mentiona daca partile au beneficiat de asistenta juridica a unui avocat, interpret sau au renuntat expres la acestia.

In cazul minorilor este necesara prezenta unuia dintre parinti sau a persoanei responsabile civilmente, a autoritatii tutelare cand este cazul, a avocatului.
Mentionez ca,lipsa din procesul-verbal incheiat de mediatorul autorizat, a acestor precizari din lege privind asigurarea asistentei juridice duce la nulitatea actului intocmit.
Cu intrarea in vigoare a Noului cod penal actual s-a prevazut expres ca cercetarea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul mai multor infractiuni, care pot parcurge si procedura medierii.

INFRACTIUNILE PRETABILE LA PROCEDURA MEDIERII

1.-Lovirea sau alte violente-art 193
2.-Vatamarea corpor. din culpa-art.196
3.Violenta in familie-art.199
4.-Amenintarea –art.206
5.-Hartuirea- art.208
6.-Violul-art.218
7.-Agresiunea sexuala-art.219
8.-Hartuirea sexuala-art.223
9.-Violarea de domiciliu-art.224
10.-Violarea sediului profesional-art.225
11.-Violarea vietii private – art.226
12-Divulgarea secretului profesional-art.227
13-Pedepsirea unor furturi la plang. prealabila-art.231
14-Abuzul de incredere-art.238
15.-Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor,art.239
16-Bancruta simpla,art.240
17-Bancruta frauduloasa,art.241
18.-Gestiunea frauduloasa,art.242
19-Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor,art.243
20- Inselaciune,art.art.244
21-Inselaciune privind asigurarile,art.245
22-Distrugerea-art 253 al.1,al.2
23- Tulburarea de posesie,art.256
24-Asistenta si reprezentarea neloiala,art.284
25-Violarea secretului corespondentei,art.302
26- Abandonul de familie,art.378
27-Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor,art.379
28- Impiedicarea exercitarii libertatii religioase,art.381

Pentru aceste fapte penale,legea 192/2006 prevede ca, partile din proprie initiativa sau indrumate si informate de organele judiciare pot merge la un birou mediator iar mediatorul impreuna cu partile vor putea stinge un conflict si vor putea sa dea timpul inapoi ca si cum relatiile interpersonale nu au fost lezate cu conditia ca prejudiciul sa se recupereze in intregime.
Si in Medierea in cauzele penale se poate continua dialogul, se poate ca relatiile umane sa nu fie intrerupte, sa dispara ura, setea de razbunare, ranchiura si sa apara iertarea, comunicarea, buna intelegere, respectul reciproc, bunul simt dar si economie de timp si de bani.
Pentru aceste fapte,Institutia Medierii este o solutie alternativa si inteleapta ,care da posibilitatea partii vatamate si faptuitorului de a negocia si rezolva problema la mediator,chiar in sedinte separate iar fapta nu va atrage raspunderea penala pentru faptuitor.art.60.

Procedura medierii cu Acord de mediere poate fi facuta pe latura civila si pentru orice infractiune si care va putea va fi luata in considerare la emiterea hotararii judecatoresti la individualizarea pedepsei prin aplicarea circumstantelor atenuate pe parcursul procesului penal.Intelegerea partilor pe latura civila,in afara faptelor la plangerea prealabila,incheiata cu un Acord de mediere,poate determina instanta de judecata in anumite situatii,sa hotarasca suspendarea conditionata a executarii pedepsei,amanarea aplicarii pedepsei sau chiar renuntarea aplicarii pedepsei.

Medierea in astfel de cazuri trebuie facuta cu multa atentie pentru ca majoritatea infractiunilor au lasat urme adanci asupra persoanei vatamate prin:
a-leziuni fizice, ca urmare a vatamarilor,lovirilor ,violenta in familie,etc.care au necesitat timp pentru insanatosire, neputand fi apt pentru alte activitati cotidiene;
b -traume psihice ,cum ar fi faptele de viol, seductia,hartuirea si agresiunea sexuala,amenintarea, abandonul de familie, nerespectarea incredintarii minorilor,impiedicarea exercitarii libertatii religioase,etc;
c-prejudicii contra patrimoniului, unele ce tin de intimitatea persoanei-cum ar fi infractiunile de furt intre apropiati, distrugerea unor bunuri dragi,inselaciunea,bancruta si gestiunea frauduloasa,violarea secretului corespondentei, tulburarea de posesie,tulburarea folosintei locuintei, abuzul de incredere, violarea domiciliului, divulgarea secretului corespondentei.
Daca in cazul cercetarii penale la organul judiciar,faptuitorul si victima pot fi puse fata in fata,un avantaj important la mediere este acela ca ,la sedintele de mediere in biroul mediatorului,partea vatamata poate refuza sa participe impreuna faptuitorul si atunci se pot face separat sedintele de mediere -art.60^1 lit.g din L.192/2006.

Discutiile sunt foarte delicate, iar in astfel de spete, mediatorul trebuie sa aiba multa experienta in domeniul penal sa patrunda in profunzimea problemei conflictuale si sufletesti, sa fie un bun psiholog judiciar, si sa stie cum sa abordeze problemele. Mediatorul trebuie sa conduca partile la un dialog constructiv, la o intelegere pentru recuperarea pagubei, la o impacare, pentru ca partea vatamata nu are cum sa uite asa repede clipele prin care a trecut, nu poate sa stearga peste noapte ce i s-a intamplat .La randul sau, faptuitorul fiind in situatia de a fi pedepsit conform legii, dar regretand fapta care a savarsit-o, va face si el demersurile necesare pentru a-si cere iertare, pentru a repara prejudiciul cauzat si pentru a-si lua angajamentul ca nu va mai comite astfel de fapte si ca nu va mai leza victima.Aici primii pasi de a rezolva litigiul, il va avea si autorul faptei in cazul in care isi va recunoaste infractiunea comisa si va dori impacarea cu partea vatamata.

PROCEDURA MEDIERII IN CAUZELE PENALE

In functie de momentul cand partile apeleaza la mediere, distingem trei situatii specifice:
a) in cazul in care pocedura de mediere , se desfasoara inaintea inceperii penale si aceasta se inchide prin impacarea partilor,persoana vatamata numai poate sesiza, pentru aceeasi fapta, organul de urmarire penala sau instanta de judecata.In astfel de cauze, lucrarea penala se afla in lucru la organul de cercetare a unitatilor de politie comunale, orasenesti ,municipale sau judetene.Medierea fiind de interes public,repet, organele judiciare au obligatia, conform art.6 din legea medierii “sa informeze” partile asupra posibilitatilor si a avantajelor folosirii procedurii medierii si sa le indrume sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele.
b) daca procedura de mediere a fost declansata in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii penale la organele competente, acest termen se suspenda pe durata desfasurarii medierii.Daca partile aflate in conflict nu s-au impacat la mediator din diferite motive, persoana vatamata poate introduce plangerea prealabila in acelasi termen, care isi va relua cursul de la data intocmirii procesului verbal de inchidere a procedurii de mediere socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare(art.69)
c) daca medierea are loc la un mediator dupa ce in cauza penala s-a inceput urmarirea penala sau dupa caz se afla pe rol la instanta,procesul se suspenda in baza prezentarii de catre parti a Contactului de mediere.
Trebuie sa retinem ca ” suspendarea dureaza pana cand procedura medierii se inchide prin oricare dintre modurile prevazute de prezenta lege dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere”(art.60).
Procesul penal se reia din oficiu imediat dupa primirea procesului- verbal incheiat de mediator in cazul cand partile nu s-au impacat sau daca acesta nu se comunica,la expirarea termenului de 3 luni de la data semnarii Contractului de mediere.
Atunci cand avem cauze penale prevazute in Sectiunea a 2-a, art. 67 din lege,mediatorul este obligat sa transmita organului judiciar acordul de mediere si procesul verbal de incheiere a medierii in original si format electronic ,daca partile au ajuns la o intelegere totala sau partiala de rezolvare a conflictului sau doar procesul verbal de incheiere a medierii prevazut de art.56 al.1 lit.b si c.(respectiv la art.56 al.1,lit.b “prin constatare de catre mediator a esuarii medierii” sau la art.56 al.1,lit. c “prin depunerea contractului de mediere de catre una din parti”).

AVANTAJE ALE MEDIERII IN CAUZELE PENALE

1)-degrevarea organelor de politie de multe cauze de acest gen care se comit frecvent ,cu un pericol social mai redus,ceea ce le va permite sa aiba mai mult timp si resurse pentru asigurarea ordinii si linistii publice a cetatenilor si de prevenire a faptelor antisociale grave.
2)-la instantele de judecata se vor reduce numarul de dosare,a cheltuielilor bugetare existand astfel posibilitatea cresterii operativitatii actului de justitie,de reducere a cazurilor de apel si recurs dar si reducerii plangerilor impotriva actelor de urmarire penala.
3)-medierea in cauzele penale vor avea ca efect,preventia generala a savarsirii micilor fapte penale,dar si o schimbare a mentalitatii oamenilor ca nu tot ce este conflict,litigiu sau disputa pentru rezolvare trebuie apelat la institutiile statului existand si varianta medierii.Deci si in Romania,se poate apela la un mediator care va avea rabdare,timp si expertiza profesionala sa ajute partile sa rezolve conflictele.
4)-pentru partile aflate in conflict avantajele sunt evidente ,confidentialitatea sedintelor, economie de timp si bani, prin scutiri de deplasari la ancheta sau instanta,mai putin stres si mai multa rapididate in rezolvarea problemei,cu finalitate reciproc avantajoasa.
5)-medierea cu partile,chiar si in sedinte separate,este mult mai concilianta si flexibila decat procedura actelor premergatoare penale la organele de cercetate penala sau un proces lung in instanta de judecata. Daca partile ajung la un Acord de mediere vor avea rezultate reciproc avantajoase prin gasirea unor solutii creative si durabile de rezolvare a conflictului,care poate duce la reluarea relatiilor interpersonale ,de familie, de rudenie sau prietenie,de stingere a urii ,a razbunarii
6)- din punct de vedere ecologic mai putine dosare,mai putine hartie consumata, mai putini arbori taiati.
7)- pentru faptuitor este posibil ca dupa mediere sa inteleaga ca savarsind fapta din diverse motive, prin Acordul de mediere cu victima,nu va mai fi condamnat,nu va avea cazier si exista posibilitatea sa avem si o prevenire a infractionalitatii.

Vasile Vargan, mediator
Presedinte CPMJ Suceava

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie